Gek van surrealisme: verzamelaar Edward James

00:07:31 43 Museum Boijmans Van Beuningen
In het voorjaar van 2017 staat Museum Boijmans Van Beuningen volledig in het teken van het surrealisme. De ruim 300 werken in de expositie zijn afkomstig uit vier voortreffelijke privécollecties, die voor het eerst zijn samengebracht. Bekijk hier een portret over verzamelaar Edward James.


Waren de surrealisten al gepassioneerd, hun verzamelaars waren dat niet minder. Drie van de privéverzamelingen zijn afkomstig van gefortuneerde, excentrieke Britse mecenassen die zich in de jaren dertig actief met de surrealisten bemoeiden: Edward James (1907-1984), Roland Penrose (1900-1984) en Gabrielle Keiller (1908-1996). De vierde collectie is van het Duitse echtpaar Ulla en Heiner Pietzsch, die vanaf de jaren zeventig een collectie surrealistische kunst van wereldniveau aanleggen. Bekijk de portretten over alle vier de verzamelaars in de serie Gek van surrealisme.

Edward James

Edward James was een Britse dichter, bevriend met Salvador Dalí en René Magritte. Met het fortuin dat hij erfde was hij in staat de surrealistische kunstenaars aan het begin van hun carrière te steunen en, in samenspraak met hen, surreële projecten te ontwikkelen en te realiseren.  

Foto: Cecil Beaton, Portret Edward James, 1931 © courtesy National Portrait Gallery, London.

Tentoonstelling

Gek van surrealisme. Dalí • Ernst • Magritte • Miró
11.02 - 28.05.2017 Museum Boijmans Van Beuningen.

Video credits

Video productie door: Marissa Keating, Christopher Ganley
camera: Michael Thomas Jones
filmlocatie: West Dean College, West Sussex, England
aanpassingen en animaties: Jacco Gaillard
editorial advies: Els Hoek
ondertiteling: Einion Media
footage: The Secret Life of Edward James, featuring George Melly, 1978, directed by Patrick Boyle  Independent Television News Ltd.

speciale dank aan: Dawn Ades, Francine Norris, The Edward James Foundation

Koop tickets

1 series

  • Gek van surrealisme

    Video's bij de tentoonstelling Gek van surrealisme, voorjaar 2017 in Museum Boijmans Van Beuningen. Dalí, Ernst, Magritte, Miró… uit de collecties van Roland Penrose, Edward James, Gabrielle Keiller en Ulla en Heiner Pietzsch.