Fotoboeken van Dolph Kessler

Fries Museum
Ontmoet fotograaf Dolph Kessler in zijn eigen huis, een serene plek midden in de uitgestrekte weilanden van Friesland. Hij vertelt over zijn werkwijze en over wat hem inspireert.
Dolph Kessler

Dolph Kessler (Amsterdam, 1950) reist de hele wereld over en fotografeert in een traditie die met ‘New Topographics’ wordt aangeduid.

Meer over de kunstenaar

Kessler is gefascineerd door landschappen waar de invloed van de mens duidelijk zichtbaar is. Van een moderne Duitse havenstad aan de Noordzeekust tot een verlaten recreatieplek aan het IJsselmeer. Steeds is hij op zoek naar de unieke alledaagsheid van deze plaatsen. 

Achtergrond van de fotograaf

Dolph Kessler studeerde stedenbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Zijn carrière begon als planoloog en als wethouder van Leeuwarden. In 2003 startte hij zijn studie aan de Fotoacademie Amsterdam, waar hij in 2006 afstudeerde met zijn fotoserie Art Fairs. De afgelopen jaren reisde Kessler de wereld af op zoek naar bijzondere landschappen en eigenzinnige plekken.

Wonen aan de Noordzee

Foto’s van Kesslers reis rond de Noordzee laten zien hoe mensen die aan dezelfde zee wonen op andere wijze met het water leven. De Nederlandse en Belgische kusten worden gekenmerkt door stranden met zonaanbidders, in Duitsland vond Kessler rotsachtige industriegebieden, In Denemarken vissersboten en aan de Schotse kust fotografeerde hij verlaten gebouwen. Iedereen gebruikt het landschap op een andere manier.

De ongerepte natuur

In de tweede serie foto’s in de tentoonstelling ontbreekt ieder spoor van mensen. Hier documenteert Kessler de natuur zelf, het water, de sneeuw of het dicht bebladerde woud met een scherp oog voor de structuren die hij in de natuur aantreft. Bovendien kun je aan de foto’s nauwelijks zien waar ze gemaakt zijn. In deze selectie gaat het om ogenschijnlijk willekeurige uitsneden van de natuur en de fascinerende structuren die daarin te zien zijn. Door te focussen op het detail is de essentie van het geheel beter te begrijpen. 

Friesland, het kleinste land op aarde

Kessler reist voor zijn foto’s de hele wereld rond, maar haalt ook inspiratie uit zijn eigen leefomgeving. De derde foto serie: Friesland, het kleinste land op aarde is het resultaat van een jarenlange roadtrip. Kesslers foto’s beschrijven uiteenlopende onderwerpen. Zij laten zien hoe hij naar zijn eigen omgeving kijkt als een kleinschalig geografisch ecosysteem. Dolph Kessler heeft van de foto’s over deze roadtrip een fotoboek gemaakt. Dit boek, Friesland, het kleinste land op aarde, wordt vanaf 1 juli 2017 in de museumwinkel van het Fries Museum verkocht.

Video credits

  • Video: Sije Kingma
  • Met dank aan: Dolph Kessler en Judith Spijkema
Koop tickets