Fins glas uit de verzameling van Cor en Sjoukje de Wit

00:06:29 Museum Boijmans Van Beuningen
Tijdens hun reizen naar Finland verzamelden architect Cor de Wit en zijn vrouw Sjoukje de afgelopen veertig jaar enkele honderden bijzondere stukken glas van onder anderen Alvar en Aino Aalto, Kaj Franck, Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva, Oiva Toikka en Markku Salo. Zij kochten het rechtstreeks bij de fabrieken, in de studio's van de ontwerpers en op lokale markten. Enkele stukken vonden zij in Nederland.

 

Deze video laat zien hoe Cor - zijn vrouw Sjoukje overleed drie jaar geleden - zich thuis omringd heeft met zijn geliefde objecten. Het hele interieur is Scandinavisch, met lampen van Arne Jacobson, een theetafel en krukjes van Alvar Aalto, Arabia servies van Kaj Franck en bestek van Bertel Gardberg. Voor Cor de Wit, oud-redacteur van het voormalige tijdschrift Goed Wonen, is deze tijdloze, functionele en organische stijl nog steeds ideaal.

De nadruk in de collectie De Wit ligt op glaswerk uit de jaren 50, de Gouden Jaren van het Finse design. Het echtpaar heeft besloten deze collectie aan Museum Boijmans Van Beuningen na te laten. Cor de Wit heeft nu zelf een kleine presentatie voorbereid met een aantal industriële producten en enkele unieke ambachtelijke stukken. Deze selectie was te zien in Museum Boijmans Van Beuningen van 10 maart tot 5 augustus 2012.

Video credits

Camera en montage: Rose Klaver

Koop tickets