Ferdinand Bol: het huis, de collectie, de kunstenaar

00:07:34 952 Museum Van Loon
Kunsthistoricus Erna Kok vertelt over Ferdinand Bol: wat verzamelde hij en hoe kon een schilder zich een pand aan één van de duurste Amsterdamse grachten veroorloven?

 

Na zijn leertijd bij Rembrandt ontwikkelde Bol zich tot één van de belangrijkste en succesvolste schilders van zijn tijd. Niet alleen de kwaliteit van zijn werk, ook zijn familiale banden en geslaagde netwerkstrategie droegen bij aan zijn succes en vermogen. In deze film vertelt Erna Kok over het netwerk en carrière van Bol.

Dankzij een inventaris die Bol in 1669 liet opstellen is het mogelijk een goede indruk te geven van zijn collectie. In het koetshuis van Museum Van Loon worden ca. 25 schilderijen getoond, afkomstig uit particuliere verzamelingen en (inter)nationale musea. Opvallend aan deze verzameling is de verscheidenheid aan genres en schilderstijlen. Bol verzamelde historiestukken en portretten, maar ook landschappen, zeegezichten en stillevens. Werken van grote meesters zijn tijdelijk bijeen gebracht op een plek waar zij ooit werden verzameld door de zeventiende-eeuwse schilder.

 

De tentoonstelling Ferdinand Bol: het huis, de collectie, de kunstenaar is te zien tussen 6 oktober 2017 en 8 januari 2018.

Video credits

Met dank aan Erna Kok
Camera en montage: My Molls Eye

Koop tickets