De kunstwerken houden je voor de gek. Er draait iets wat eigenlijk stilstaat en het platte doek bolt op. Neem vast een voorproefje in de expositie 'Eye Attack. Op Art en kinetische kunst.' te zien in Stedelijk Museum Schiedam


Het is voor het eerst in vijftig jaar dat in Nederland Op Art en kinetische kunst op zo'n grote schaal is te zien. De stroming met Victor Vasarely en Bridget Riley als belangrijkste vertegenwoordigers, werd in 1965 internationaal op de kaart gezet met een spraakmakende tentoonstelling in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Van een groot aantal kunstenaars die daar in New York exposeerde, is nu werk te zien in Schiedam. Daarmee toont Eye Attack de wortels van Op Art.

Design

Al vóór de opening in New York hingen de etalages van Seventh Avenue vol met Op-jurken. Nog niet eerder werd een kunststroming zo snel opgepikt door vormgevers en designers. Op Art domineerde the sixties; van asbak tot advertentie, van mode-outfit tot televisiedecor. Die beeldtaal, waaronder een LP-hoes van David Bowie met werk van Vasarely als achtergrond, is te zien in de museumwinkel als aanvulling op de tentoonstelling. Louisiana Museum Eye Attack is een samenwerking met het Louisiana Museum of Modern Art in Denemarken. Daar trok de tentoonstelling een recordaantal bezoekers van bijna 229.000, waarmee het in de top 20 staat van hun best bezochte tentoonstellingen. Met zijn geometrische figuren en patronen ligt Op Art in het verlengde van Zero. Het Stedelijk Museum Schiedam maakte eerder tentoonstellingen over die internationale kunststroming.

Kunstenaars | werk uit de periode 1950 - 1970

Bridget Riley, Josef Albers, Hartmut Bӧhm, Carlos Cruz-Diez, Angel Duarte, Ludwig Wilding, Heinz Mack, Gerhard von Graevenitz, Adolf Luther, Getulio Alviani, Toni Costa, Julio Le Parc, Ad Dekkers, Jesus Rafael Soto, Carlos Cruz-Diez, François Morellet, Victor Vasarely, Luis Tomasello, Giovanni Anceschi, Marina Apollonio, Gabriele de Vecchi, Grazia Varisco, Alberto Biasi, Edoardo Landi, Davide Boriani, Gruppo MID, Manfredo Massironi, Enzo Mari, Bruno Munari, Dadamaino, Richard Joseph Anuskiewicz, Wojciech Fangor, Almir Mavignier, Edwin Mieczkowski, Yvaral, Günter Uecker, Yaacov Agam, Nicolas Schӧffer, Jan Schoonhoven, Peter Struycken, Jaap van den Ende.

Bekijk deze internationale tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam. Te zien van 25 februari t/m 18 juni 2017.

Video credits

Video door Deux Media

De tentoonstelling is mede te danken aan de ondersteuning van de gemeente Schiedam, Fonds 21, VSBfonds, Turing Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds – Breeman Talle Fonds, SDAM.

Koop tickets