Een zacht geruis - Rosemin Hendriks

Museum Arnhem
Museum Arnhem is onderdeel van Een zacht geruis: een kunstproject geïnitieerd door Productiehuis Plaatsmaken en in samenwerking met Geldersch Landschap en Kasteelen. 7 Gelderse kunstenaars hebben nieuw werk gemaakt op 7 Gelderse kastelen. Rosemin Hendriks is één van de 7 kunstenaars.

 

Rosemin Hendriks (1968) is bekend geworden door haar portretten in houtskool. Zij tekent meestal haar eigen hoofd, maar ziet deze tekeningen niet als zelfportretten. Je zou kunnen zeggen dat ze de verschillende types in zichzelf verkent en tekent. Tijdens het tekenproces, dat een vaste route kent langs onderdelen van haar gezicht, komen steevast andere onderwerpen aan de orde.

De verschillende familiegeneraties van Huis Verwolde inspireerden Rosemin tot het verkennen van de mogelijkheid een portret te maken van één van de vroegere bewoners. Zij koos voor Line Barones Van den Borch- Voûte. Op basis van een prachtige foto uit 1927 tekende ze de barones in de haar kenmerkende stijl. Om het idee van een stamboom te benadrukken en daarmee het gegeven van Verwolde als echt familiehuis, koos Hendriks voor een verzameling tekeningen die in strak stramien worden opgehangen, met het portret van de barones als middelpunt.

Een zacht geruis is tot en met 31 oktober 2018 te zien.

Video credits

 • Projectleiding, artistiek concept en fondsenwerving: July Ligtenberg en Inge Pollet
 • Camera en edit: Maurice van Brummelen
 • Camera assistent: Ivonne Zijp
 • Projectmedewerker: Berna Lohman
 • Educatie: Museum Arnhem
 • Grafische vormgeving: Jaap Kroneman

  Met dank aan: Mondriaanfonds, Provincie Gelderland, Fonds 21 Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten, gemeente Arnhem, gemeente Wijchen, gemeente Lochem, Stichting Stokroos, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank Stimuleringsfonds
Meer info

1 series

 • Een zacht geruis

  Museum Arnhem is onderdeel van Een zacht geruis: een kunstproject geïnitieerd door Productiehuis Plaatsmaken en in samenwerking met Geldersch Landschap en Kasteelen. 7 Gelderse kunstenaars hebben nieuw werk gemaakt op 7 Gelderse kastelen.