Een zacht geruis - Robbie Cornelissen

Museum Arnhem
Museum Arnhem is onderdeel van Een zacht geruis: een kunstproject geïnitieerd door Productiehuis Plaatsmaken en in samenwerking met Geldersch Landschap en Kasteelen. 7 Gelderse kunstenaars hebben nieuw werk gemaakt op 7 Gelderse kastelen. Robbie Cornelissen is één van de 7 kunstenaars.

In het werk van tekenaar Robbie Cornelissen (1954) raak je nooit uitgekeken. Met een ongeëvenaard gevoel voor detail tekent hij ruimtes en gebouwen. Hij draait zijn hand niet om voor enorme afmetingen. De perspectieven zijn soms even onnatuurlijk als spectaculair, met als gevolg dat je je in een andere wereld waant.

Rond kasteel Hernen heeft nooit een veldslag plaatsgevonden. Maar je kunt je best voorstellen dat dat had kunnen gebeuren. Robbie Cornelissen maakte van honderden tekeningen een animatiefilm van deze denkbeeldige Slag om Hernen. Je ziet de ridders ten strijde trekken, de zwaarden worden getrokken, de paarden groeperen zich. De twee kampen verdelen zich en beginnen opnieuw. De vlag op het kasteel wappert. In een dramatisch hoogtepunt zie je dat alles een kringloop is, het bloed droogt op in de aarde, en nieuwe bomen groeien op de restanten van de veldslag. Alles heeft een begin en een einde, en vanuit het einde ontstaat weer een nieuw begin. De film is te zien op de grote zolder van het kasteel.

Een zacht geruis is tot en met 31 oktober 2018 te zien.

Video credits

 • Projectleiding, artistiek concept en fondsenwerving: July Ligtenberg en Inge Pollet
 • Camera en edit: Maurice van Brummelen
 • Camera assistent: Ivonne Zijp
 • Projectmedewerker: Berna Lohman
 • Educatie: Museum Arnhem
 • Grafische vormgeving: Jaap Kroneman

  Met dank aan: Mondriaanfonds, Provincie Gelderland, Fonds 21 Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten, gemeente Arnhem, gemeente Wijchen, gemeente Lochem, Stichting Stokroos, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank Stimuleringsfonds
Meer info

1 series

 • Een zacht geruis

  Museum Arnhem is onderdeel van Een zacht geruis: een kunstproject geïnitieerd door Productiehuis Plaatsmaken en in samenwerking met Geldersch Landschap en Kasteelen. 7 Gelderse kunstenaars hebben nieuw werk gemaakt op 7 Gelderse kastelen.