Een zacht geruis - Jan Broekstra

115 Museum Arnhem
Museum Arnhem is onderdeel van Een zacht geruis: een kunstproject geïnitieerd door Productiehuis Plaatsmaken en in samenwerking met Geldersch Landschap en Kasteelen. 7 Gelderse kunstenaars hebben nieuw werk gemaakt op 7 Gelderse kastelen. Jan Broekstra is één van de 7 kunstenaars.

 

Jan Broekstra (1964) bakt. Hij bakt porselein in zijn eigen oven. Hij bedenkt hedendaagse varianten van traditioneel servies, zoals theeservies. Broekstra maakt ook lampen of andere gebruiksvoorwerpen. Hij blaast glas in Tsjechië. Alles specifiek voor een plek of doel. De wijze waarop hij dit doet is echter zo uniek en autonoom, dat er geen sprake is van productie zoals je dat van een vormgever mag verwachten.

Jan Broekstra werd gegrepen door de belangrijke rol die het water speelt bij huis Zypendaal. Hij stelde zich voor hoe het zou zijn als je rechtstreeks uit de bron van de Jansbeek zou drinken. Die plastic flessen met bronwater in de winkel vindt hij aperte onzin. Jan heeft een sterke voorkeur voor porselein, het drinkt fijner en is recyclebaar. Om aan deze gedachten recht te doen maakte hij in de nabijheid van het huis een follie, een bouwwerk dat met opzet zonder nut of bizar is, met allemaal porseleinen bekertjes erop. Die glazuurde hij met blauwe vlekken, als knipoog naar het Aziatische servies in huis Zypendaal.

Een zacht geruis is tot en met 31 oktober 2018 te zien.

Video credits

 • Projectleiding, artistiek concept en fondsenwerving: July Ligtenberg en Inge Pollet
 • Camera en edit: Maurice van Brummelen
 • Camera assistent: Ivonne Zijp
 • Projectmedewerker: Berna Lohman
 • Educatie: Museum Arnhem
 • Grafische vormgeving: Jaap Kroneman

  Met dank aan: Mondriaanfonds, Provincie Gelderland, Fonds 21 Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten, gemeente Arnhem, gemeente Wijchen, gemeente Lochem, Stichting Stokroos, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank Stimuleringsfonds
Meer info

1 series

 • Een zacht geruis

  Museum Arnhem is onderdeel van Een zacht geruis: een kunstproject geïnitieerd door Productiehuis Plaatsmaken en in samenwerking met Geldersch Landschap en Kasteelen. 7 Gelderse kunstenaars hebben nieuw werk gemaakt op 7 Gelderse kastelen.