Een zacht geruis - Hans Wijninga

Museum Arnhem
Museum Arnhem is onderdeel van Een zacht geruis: een kunstproject geïnitieerd door Productiehuis Plaatsmaken en in samenwerking met Geldersch Landschap en Kasteelen. 7 Gelderse kunstenaars hebben nieuw werk gemaakt op 7 Gelderse kastelen. Hans Wijninga is één van de 7 kunstenaars.

 

Hans Wijninga (1965) heeft de techniek van de ambrotypes helemaal voor zichzelf geperfectioneerd. Hij maakt ter plaatse een foto en ontwikkelt die in zijn compacte doka. Door zijn lens komt er een melancholieke zweem over de dingen, het ademt naar vroeger en de dingen die toen nog niet vanzelfsprekend waren. Als Hans Wijninga een vertaling maakt in dit digitale tijdperk, is het een vreemde omkering van tijd. Je kijkt er anders naar de locatie door, plotseling leeft vroeger weer.

Hans Wijninga wilde gebruik maken van hedendaagse technieken om kasteel Ammersoyen in kaart te brengen, net zoals baron de Woëlmont destijds deed. Hij scande het kasteel met een 3d scanner en kon op die manier op unieke wijze door muren heen kijken. Uit de enorme hoeveelheid data die dit scannen opleverde koos de kunstenaar een aantal representatieve beelden. Deze printte hij uit en hing ze op specifieke plekken in het kasteel. Zo krijgt de fotografie van de laatste baron van Ammersoyen een echo in het heden.

Een zacht geruis is tot en met 31 oktober 2018 te zien.

Video credits

 • Projectleiding, artistiek concept en fondsenwerving: July Ligtenberg en Inge Pollet
 • Camera en edit: Maurice van Brummelen
 • Camera assistent: Ivonne Zijp
 • Projectmedewerker: Berna Lohman
 • Educatie: Museum Arnhem
 • Grafische vormgeving: Jaap Kroneman

  Met dank aan: Mondriaanfonds, Provincie Gelderland, Fonds 21 Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten, gemeente Arnhem, gemeente Wijchen, gemeente Lochem, Stichting Stokroos, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank Stimuleringsfonds
Meer info

1 series

 • Een zacht geruis

  Museum Arnhem is onderdeel van Een zacht geruis: een kunstproject geïnitieerd door Productiehuis Plaatsmaken en in samenwerking met Geldersch Landschap en Kasteelen. 7 Gelderse kunstenaars hebben nieuw werk gemaakt op 7 Gelderse kastelen.