Een zacht geruis - Erik Odijk

194 Museum Arnhem
Museum Arnhem is onderdeel van Een zacht geruis: een kunstproject geïnitieerd door Productiehuis Plaatsmaken en in samenwerking met Geldersch Landschap en Kasteelen. 7 Gelderse kunstenaars hebben nieuw werk gemaakt op 7 Gelderse kastelen. Erik Odijk is één van de 7 kunstenaars.

 

Erik Odijk (1959) is bekend geworden door zijn enorme landschapstekeningen. Hij werkt naar fotografie in zijn atelier en op locatie. Voor Een zacht geruis wilde de kunstenaar een landschapstuin aanleggen in de nabijheid van kasteel Doorwerth. In deze tuin wilde hij de geschiedenis van het kasteel, waarin de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelt, een monument geven door bepaalde bloemen en planten te kiezen die daarmee verband houden. Toen dat praktisch niet haalbaar bleek, is Odijk overgestapt naar het tekenen van dit denkbeeldige landschap.

Behalve de link met de landschapsschilders, is er de verwijzing naar tuin- en landschapsontwerpcultuur. Het landschap van Erik Odijk, met de titel ‘Oog in Oog’, heeft als inhoudelijke basis het concept STRIJD, richting een uitzichtloze strategische vergissing en een mogelijk antwoord hierop in de verbeelding in de vorm van een landschap. Een plaats voor betekenissen gelinkt met de tradities van het kasteel, het wapengekletter door de eeuwen heen, de jacht en het conserveren van de dood.

Een zacht geruis is tot en met 31 oktober 2018 te zien.

Video credits

 • Projectleiding, artistiek concept en fondsenwerving: July Ligtenberg en Inge Pollet
 • Camera en edit: Maurice van Brummelen
 • Camera assistent: Ivonne Zijp
 • Projectmedewerker: Berna Lohman
 • Educatie: Museum Arnhem
 • Grafische vormgeving: Jaap Kroneman

  Met dank aan: Mondriaanfonds, Provincie Gelderland, Fonds 21 Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten, gemeente Arnhem, gemeente Wijchen, gemeente Lochem, Stichting Stokroos, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank Stimuleringsfonds
Meer info

1 series

 • Een zacht geruis

  Museum Arnhem is onderdeel van Een zacht geruis: een kunstproject geïnitieerd door Productiehuis Plaatsmaken en in samenwerking met Geldersch Landschap en Kasteelen. 7 Gelderse kunstenaars hebben nieuw werk gemaakt op 7 Gelderse kastelen.