Een tijdelijk toekomsten instituut

00:05:25 391 M HKA
Niemand kan weten wat nog niet bestaat. Maar het verbeelden van mogelijke, waarschijnlijke en verkiesbare toekomsten kan ervoor zorgen dat we het heden en het verleden beter begrijpen.

Het meervoud is hier belangrijk en helpt ons om niet in de val te trappen de (één enkele) toekomst te willen voorspellen. Net zoals kunst is toekomstenonderzoek veel meer dan een discipline. Het is geen rechte lijn naar kennis, maar een praktijk en methodiek die langs indirecte paden tot inzichten leidt.

We brengen professionele futuristen en kunstenaars samen om na te gaan wat hen verbindt en op welke manier ze elkaar bevragen. Daarom hebben we Een tijdelijk toekomsteninstituut opgebouwd rond de ‘vier toekomsten’ die professor Jim Dator van de Universiteit van Hawaï eind jaren 1960 naar voor bracht. Hij onderscheidde voortgezette groei, instorting, discipline en transformatie als generieke beelden die we kunnen gebruiken om verkiesbare toekomsten voor te stellen.

Dit project wil aanzetten tot associatief en kritisch na te denken over wat komen gaat in plaats van terug te blikken op hoe vorige generaties zich ‘de toekomst’ inbeeldden. We gebruiken de basisinstrumenten voor het maken van tentoonstellingen – auteurs en publiek, beelden en verhalen, oppervlaktes en ruimtes – om mogelijke toekomsten te verkennen. Op welke manier zullen tentoonstellingen ons denken prikkelen? Moeten het totaalervaringen worden die ons weglokken van ons scherm? Hoe autonoom zullen kunst en kunstenaars zijn ten opzichte van de rest van de wereld?

Het publiek programma is een reeks workshops waarin thema’s aan bod komen die te maken hebben met toekomsten: Antwerpen, kennis, diversiteit, mode en de welvaartsstaat. Ook vindt de internationale toekomstenconferentie Design, Develop, Transform plaats in het M HKA op 16 – 17 juni. Zie muhka.be en ddtconference.org voor meer informatie. We bedanken alle deelnemers en medewerkers aan dit experimentele avontuur!

Een tijdelijk toekomstinstituut is nog te zien tot 17 september 2017.

Meer info