Een schilderij van honderd vierkante meter

00:04:48 De Pont museum
Op een muur van meer dan 100 vierkante meter zet Zandvliet een kader uit en maakt aan de hand van schetsen een schilderij. Je ziet het meten, mengen van de verf, maar vooral het kijken.
Robert Zandvliet

Robert Zandvliet (Terband, 1970) is één van de belangrijkste kunstschilders in Nederland van hedendaagse kunst. Als kunstenaar is hij altijd opzoek naar de essentie der dingen.

Meer over de kunstenaar

Robert Zandvliet (1970) staat bekend om zijn onderzoekende observaties van zijn directe omgeving en de pure picturale representatie hiervan. De motieven die Zandvliet in dunne lagen temperaverf schildert, zijn teruggebracht tot enkele vlakken en contouren. Ontdaan van het pittoreske en gereduceerd tot hun essentie, zou je deze schematisch weergegeven objecten ‘archetypisch’ kunnen noemen.

Op een muur van meer dan 100 vierkante meter zet Zandvliet een kader uit en maakt aan de hand van schetsen een schilderij. Je ziet het meten, mengen van de verf, maar vooral het kijken. In de muurschildering zijn allerlei verwijzingen naar thema’s uit zijn oeuvre; zoals de wegenlandschappen, de kraaien van van Gogh, de maan et cetera. Hij gaat op zoek naar de essentie van die werken en geeft er vervolgens een nieuwe, eigen vorm aan.

Video credits

  • Video door: Zeus Hoenderop
Meer info