Een nieuwe bron van inspiratie? Tentoonstelling 'Schoonheid in de Wetenschap'

00:04:59 Museum Boijmans Van Beuningen
In een museum zijn kunstwerken te zien. Ze kunnen verbazen of ontroeren en roepen bij de toeschouwer emotie en vaak een gevoel van schoonheid op. Wetenschap is een zoektocht, aan de hand van verifieerbare feiten, naar nieuwe kennis van de werkelijkheid. Maar bestaan er in de natuurwetenschappen ook beelden van grote schoonheid?

 

Voor de tentoonstelling "Schoonheid in de Wetenschap" (12 februari t/m 5 juni 2011) zijn achthonderd beelden en korte films geselecteerd. Prachtige beelden van (sub)atomaire deeltjes, het effect van geluid op materie, kristallen van kleine en grote moleculen, veelkleurige slijpsels van gesteenten, eencelligen, planten en schimmels. Met moderne technologie werden in hogere organismen de geboorte van een stamcel, de cel- en chromosoomdeling en celdood zichtbaar gemaakt. Tenslotte zijn er ontroerende beelden van de menselijke foetale ontwikkeling en overweldigende opnamen van het heelal geselecteerd.

Een aantal onderzoekers, die door prof. dr. Hans Galjaard zijn uitgenodigd in de totstandkoming van de tentoonstelling, praten hier over hun vakgebied en over schoonheid in de wetenschap. Vormen de getoonde beelden, voor zowel de kunst als voor de wetenschap, ook een nieuwe bron van inspiratie?

Video credits

Regie, productie en camera: Voor de Buis

Koop tickets