Dutch Profiles: ZUS - Zones Urbaines Sensibles

00:05:59 0
Architectuur weer een maatschappelijke rol geven, dat is de missie van ZUS, een jonge onderneming geleid door Elma van Boxtel en Kristian Koreman.

ZUS analyseert het hedendaagse stedelijke landschap. Hun realisaties gaan van politiek onderzoek tot specifieke architecturale ontwerpen.

Voor de wereldtentoonstelling in Sjanghai ontwierp ZUS twee parken: een in een voormalige havenwijk en een rond het Nederlandse paviljoen. Voor de stad Almere ontwikkelden ze een ambitieus plan voor een uitbreiding van de kustzone.

In 2007 won ZUS de prestigieuze Maaskantprijs voor hun volgehouden inzet tegen de verspilling van openbare ruimte voor commerciële doeleinden.

Een van de manieren waarop Van Boxtel en Koreman hun ideeën overbrengen, is via zogenaamde ongevraagde adviezen: brieven aan ministers en stadsbesturen waarin ze op eigen initiatief advies geven over actuele stedelijke thema's.

Met zo'n politiek engagement onderscheiden deze jonge architecten zich sterk van de voorgaande generatie. Architecten als Van Boxtel en Koreman lijken veel idealistischer en minder gericht op vorm en spektakel.

Net dat is de reden waarom ZUS een plan ontwikkelde om een kantoorgebouw in het centrum van Rotterdam dat al bijna twintig jaar leegstond nieuw leven in te blazen. Het Schieblock wordt een stadslaboratorium waarin verschillende organisaties op een pragmatische en multidisciplinaire manier werken aan nieuwe ideeën om de stad te transformeren.

Video credits

Director: Mattijs Mollee

Camera: Marijn Zurburg

Sound: Bram Meindersma

Editing: Dominique Kools

Music Sound Design: Pastelle Music

Research: Kirsten Hannema

Commissioning editor Submarine: Geert van de Wetering

Producer Submarine: Olivia Sophie van Leeuwen

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix

Commissioned by DutchDFA

1 series

  • Dutch Profiles

    Dutch Profiles is een serie van korte documentaires over de iconen van Dutch Design, zoals Droog Design, Rem Koolhaas, Iris van Herpen en Daan Roosegaarden.