Dutch Profiles: Wim Crouwel

00:10:24 0
Wim Crouwel is de grand seigneur van de Nederlandse ontwerpwereld. Hij vertelt meer over zijn leven en zijn typografische ontwikkelingen.

Wim Crouwel blikt terug op zijn succesvolle carriëre:

- als een bijzonder invloedrijk ontwerper;

- als een van de oprichters van Total Design, het eerste echt multidisciplinaire ontwerpbureau in Nederland, waarin complexe problemen vanuit verschillende invalshoeken werden geanalyseerd om tot een volledig geïntegreerde en systematische ontwerpoplossing te komen;

- als hoogleraar, die generaties studenten heeft opgeleid aan de Technische Universiteit Delft;

- als directeur van het befaamde Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Crouwel wordt vooral bewonderd om zijn systematische aanpak, waarbij het gebruik van stramienen een heel belangrijke rol speelt in zijn ontwerpen.

Hier zien we Wim Crouwel en de bekende designcriticus Max Bruinsma die een tentoonstelling over honderd jaar afficheontwerp bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Al vanaf het begin van zijn carriëre is Wim Crouwel sterk beïnvloed door het modernistische begrip functionalisme: het principe dat een architect een gebouw moet ontwerpen op basis van het doel van dat gebouw.

Wim Crouwel heeft affiches, brochures en catalogi ontworpen voor twee grote kunstmusea: eerst voor het Van Abbemuseum in Eindhoven en daarna, van 1964 tot 1985, voor het Stedelijk Museum Amsterdam.

Toen hij voor het Stedelijk Museum begon te werken, sloeg hij een totaal andere weg in dan zijn voorganger, directeur en ontwerper Willem Sandberg.

In 1956 zag Crouwel de resultaten van de eerste digitale zetmachine. Ze zagen er zo lelijk uit dat hij een nieuw lettertype ontwierp, New Alphabet, dat beter geschikt was voor de mogelijkheden van deze machine.

In 1973 introduceerde Wim Crouwel - visionair als hij was, en onder de invloed van de vroege digitale ontwikkelingen in die tijd - de term - vormvoorbereiding.

Video credits

Director: Geert van de Wetering

Interviewer: Max Bruinsma

Camera: Jacko van 't Hof

Sound: Bram Meindersma

Editing: Geert van de Wetering

Colour correction: Maurik de Ridder

Music Sound Design: Pastelle Music

Commissioning editor Submarine: Geert van de Wetering

Producer Submarine: Olivia Sophie van Leeuwen

Research assist: Liselot Francken

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix

Commissioned by DutchDFA

1 series

  • Dutch Profiles

    Dutch Profiles is een serie van korte documentaires over de iconen van Dutch Design, zoals Droog Design, Rem Koolhaas, Iris van Herpen en Daan Roosegaarden.