Dutch Profiles: West 8

00:08:01 0
Adriaan Geuze is directeur en hoofdontwerper van West 8 Urban Design & Landscape Architecture. Hij geeft les aan de universiteit van Wageningen en geeft over de hele wereld lezingen.

Samen met zijn partners Edzo Bindels, Martin Biewenga en Jamie Maslyn Larson leidt hij een internationaal team van zeventig mensen in Rotterdam en New York. Ze werken aan grote stedelijke projecten en landschapsprojecten over de hele wereld. Geuze slaagde erin van een oude Amsterdamse haven een levendig stadsgebied te maken. Hij is Governors Island in New York aan het omvormen tot een succesvolle toeristische bestemming. En hij bedacht een coherente visie voor het Central Waterfront in Toronto. In elk project staat water centraal.

In 2011, na zes jaar werk, voltooide een team architecten uit Madrid, bestaande uit Burgos & Garrido, Porras & La Casta, Rubio & Álvarez-Sala, samen met West 8 uit Rotterdam het project Madrid Rio. Decennialang had een snelweg dit extreem dichte stedelijke gebied van 10 kilometer langs de rivier in Madrid vervuild en daarbij elke ontwikkeling verhinderd. De snelweg moest ondergronds komen te liggen, met 23 kilometer tunnels, zodat het gebied helemaal opnieuw heringericht kon worden. Eeuwenoude bruggen werden volledig gerenoveerd en er werden nieuwe bruggen bijgebouwd. De burgemeester van Madrid, Gallardon, wilde snel resultaten zien, maar de bouw van de tunnels bleek een onvoorspelbaar proces, dat voortdurend flexibiliteit vereiste van de ontwerpers.

Video credits

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix

Commissioned by DutchDFA

1 series

  • Dutch Profiles

    Dutch Profiles is een serie van korte documentaires over de iconen van Dutch Design, zoals Droog Design, Rem Koolhaas, Iris van Herpen en Daan Roosegaarden.