Dutch Profiles: UNStudio

00:06:45 0
Vanuit de uitvalsbasis in Amsterdam werkt UNStudio sinds de oprichting met cliënten van over de hele wereld. Het bureau heeft een hele reeks projecten gerealiseerd in tal van disciplines, van openbare gebouwen en infrastructuur tot kantoren, meubels en stedenbouwkundige masterplannen.

In 1988 richtten kunsthistorica Caroline Bos en architect Ben van Berkel in Amsterdam Van Berkel & Bos Architectuurbureau op.

In 1998 veranderden ze de naam van hun bureau in UNStudio. De initialen UN staan voor United Network, een verwijzing naar het collaboratieve karakter van het bureau, dat uit een internationaal team van gespecialiseerde mensen bestaat, met een breed scala aan deskundigheid en technische knowhow.

Het opmerkelijke ontwerp van het Mercedes-Benz Museum doet de bezoekers vergeten dat ze zich in een museum bevinden. Het is gebaseerd op een uniek klaverbladconcept en bestaat uit drie elkaar overlappende cirkels waaruit het midden is weggehaald, zodat er een driehoekig atrium ontstaat.

Dit gebouw geeft de essentie van UNStudio's visie weer. Het bedrijf werkt momenteel aan meer dan dertig projecten verspreid over de hele wereld en heeft pas zijn tweede hoofdkantoor geopend in Sjanghai. Van Berkel reist continu de wereld rond en deelt zijn kennis in lezingen en presentaties, waarin hij voortdurend opnieuw nadenkt over de rol van de architect in de hedendaagse maatschappij.

Video credits

Director: Mattijs Mollee

Camera: Marijn Zurburg

Sound: Bram Meindersma

Editing: Dominique Kools

Creative Producer: Geert van de Wetering

Producer: Olivia van Leeuwen

Music Sound Design: Pastelle Music

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix

Commissioned by DutchDFA

1 series

  • Dutch Profiles

    Dutch Profiles is een serie van korte documentaires over de iconen van Dutch Design, zoals Droog Design, Rem Koolhaas, Iris van Herpen en Daan Roosegaarden.