Dutch Profiles: Spijkers en Spijkers

00:04:15 0
De identieke tweeling Riet en Truus Spijkers heeft internationale faam verworven met hun haute-couturelabel Spijkers en Spijkers. Het merk valt op door ontwerpen die zowel geraffineerd als functioneel, kleurrijk en erg grafisch van aard zijn.

Voor de tweeling is elke nieuwe collectie geïnspireerd op een markante en sterke vrouwelijke figuur uit de geschiedenis.

Voor de nieuwe collectie van Spijkers en Spijkers, die werd voorgesteld tijdens de London Fashion Week, was hun muze Sheherazade, een legendarische Perzische koningin en de vertelster van de verhalen van Duizend-en-een-nacht.

Spijkers en Spijkers richt zich op de zelfbewuste, moderne vrouw die de waarden van haar gender in twijfel durft te trekken. Hoewel de status van de vrouw in de loop van de 20ste eeuw radicaal veranderd is, geloven de zusjes dat er nog genoeg werk aan de winkel is op het vlak van emancipatie.

Het Museum voor Moderne Kunst Arnhem hield onlangs een retrospectieve tentoonstelling over tien jaar Spijkers en Spijkers.

In elke nieuwe Spijker en Spijkers-collectie staat de jurk centraal. Hun jurken zijn onmiddellijk herkenbaar en zijn perfect van snit voor vrouwenfiguren in elke maat.

Toen de twee ontwerpsters de Memphis-beweging leerden kennen, had dit een bevrijdende invloed op hen. De vrijheid van deze beweging vormde een grote bron van inspiratie voor hun tweede label, SiS.

Video credits

Commissioning editor: Geert van de Wetering

Producer: Olivia Sophie van Leeuwen

Research: Liselotte Francken

Director: Mattijs Mollee

Camera: Diderik Evers

Sound: Steven van Dijk

Editor: Maurik de Ridder

Colour correction: Maurik de Ridder

Music Sound Design: Pastelle Music

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix

Commissioned by DutchDFA

1 series

  • Dutch Profiles

    Dutch Profiles is een serie van korte documentaires over de iconen van Dutch Design, zoals Droog Design, Rem Koolhaas, Iris van Herpen en Daan Roosegaarden.