Dutch Profiles: Pi de Bruijn, de Architekten Cie.

00:06:23 0
Architect Pi de Bruijn is beroemd om zijn uitbreiding en modernisering van openbare gebouwen zoals het Concertgebouw in Amsterdam of de Tweede Kamer in Den Haag.

Hij heeft ook grote stedelijke zones ontworpen zoals de Zuidas in Amsterdam of het Beursplein in Rotterdam.

Maar het was een veel kleiner project dat een echt keerpunt bleek voor Pi de Bruijn. In Roombeek, een kleine woonwijk in Enschede, besloot hij zijn eigen rol als architect te reduceren. Hij liet de toekomstige bewoners hun eigen buurt creëren.

In mei 2000 werd Roombeek volledig verwoest door de explosie van een vuurwerkfabriek. Daarbij kwamen 23 mensen om.

Pi de Bruijn vroeg alle bewoners te helpen bepalen hoe hun nieuwe buurt eruit zou moeten zien. De helft van alle bewoners was in staat hun eigen huis te ontwerpen. De Bruijn fungeerde enkel als supervisor en coördinator van ideeën. Met deze nieuwe aanpak won de stad een prestigieuze prijs voor uitmuntendheid als opdrachtgever voor architectuur en stedenbouw.

Pi de Bruijn geloofde vroeger in een modernistische, idealistische top-downbenadering. In de jaren 70 werkte hij mee aan het ontwerp van de Bijlmermeer in Amsterdam, met afzonderlijke zones voor wonen, werken, winkelen en vrije tijd. Op papier leek het allemaal te kloppen, maar in werkelijkheid werd de droom een nachtmerrie.

Video credits

Director: Noud Holtman

Camera: Pierre Rezus

Sound: Wouter Veldhuis

Editing: Dominique Kools

Creative Producer: Geert van de Wetering

Producer: Olivia van Leeuwen

Music Sound Design: Jesse Koolhaas

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix

Commissioned by DutchDFA