Dutch Profiles: Neutelings Riedijk Architects

00:06:20 0
Neutelings Riedijk Architecten ontwerpen sculpturale gebouwen met een krachtige stedelijke aanwezigheid, vaak met opvallende gevels, die het resultaat zijn van een goed doordacht ontwerp. Hoewel ze vaak samenwerken met beeldend kunstenaars, beschouwen Neutelings Riedijk zichzelf niet als artistiek.

Een van hun vernuftigste projecten is het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. In dit enorme archief wordt bijna een miljoen uur Nederlands radio- en televisiemateriaal bewaard. Een deel van deze collectie wordt in het bijbehorende museum gepresenteerd. In de kleurrijke glazen gevel van het gebouw, ontworpen door kunstenaar Jaap Drupsteen, zijn scènes uit bekende tv-programma's verwerkt.

Neutelings Riedijk hebben een ambigue verhouding tot het Nederlandse erfgoed. Hoewel innovatie voor hen geen doel op zich is, is het resultaat van hun ontwerpproces vaak erg verrassend.

De reeks Dutch Profiles werd gerealiseerd in het kader van het programma Dutch Design Fashion Architecture (DutchDFA), dat in 2013 werd afgerond. De video's werden overgedragen aan Museum Boijmans Van Beuningen, dat de reeks nu ook via ARTtube publiceert.

Video credits

Director: Tomas Kaan
Camera: Hans Bouma
Sound: Wouter Veldhuis
Editing: Maurik de Ridder
Music Sound Design: Jesse Koolhaas
Research: Kirsten Hannema
Commissioning editor Submarine: Geert van de Wetering
Producer Submarine: Olivia Sophie van Leeuwen

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix Commissioned by DutchDFA