Dutch Profiles: MVRDV

00:05:39 0
Sinds het midden van de jaren 90 hebben de architecten van MVRDV veel bewondering geoogst met hun buitengewone architecturale ontwerpen.

Aanvankelijk in Nederland, bijvoorbeeld met een onorthodox kantoorgebouw voor de VPRO en met de Silodam, een gebouw dat zich uitstrekt over het water van de Amsterdamse haven en eruitziet als een groot containerschip. Dit kleurrijke complex is een toonbeeld van MVRDV's benadering van dichtheid: een aantal verschillende buurten worden gecondenseerd in één enkel gebouw.

Internationale aandacht kwam er met het Nederlandse paviljoen op de wereldtentoonstelling in Hannover in 2000. MVRDV verraste de bezoekers door Nederlandse landschappen op elkaar te stapelen in een vierkante torenstructuur van 40 meter hoog. Momenteel werkt MVRDV wereldwijd aan tal van projecten. Hoe divers die ook mogen lijken, ze stellen de architecten allemaal voor dezelfde uitdaging: originele oplossingen vinden voor een intensief gebruik van de ruimte, door uiteenlopende functies te combineren. De nieuwe markthal in Rotterdam is maar één van de vele projecten van MVRDV waarin dat idee van ruimte produceren, in plaats van consumeren, zichtbaar wordt.

Sinds de oprichting van MVRDV heeft het bureau visionaire studies gepubliceerd over wereldomvattende ecologische thema's, zoals KM3, een lijvig boek over het tegengaan van de verstedelijking van het platteland. In de studie Pig City presenteert MVRDV zijn controversiële ideeën over het onderbrengen van varkens in hoogbouwboerderijen.

Video credits

Director: Geert van de Wetering

Camera: Marijn Zurburg

Sound: Jaap Sijben

Editing: Paul de Heer

Creative Producer: Geert van de Wetering

Producer: Olivia van Leeuwen

Music Sound Design: Pastelle Music 

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix

Commissioned by DutchDFA

1 series

  • Dutch Profiles

    Dutch Profiles is een serie van korte documentaires over de iconen van Dutch Design, zoals Droog Design, Rem Koolhaas, Iris van Herpen en Daan Roosegaarden.