Dutch Profiles: Mediamatic

00:06:41 0
Mediamatic werd hét onderwerp van gesprek toen het een tentoonstelling over moderne Arabische lettertypes samenstelde. Voor de presentatie van deze nieuwe lettertypes eigenden ze zich een stuk typisch Nederlands erfgoed toe: het warenhuis HEMA.

Sinds 1983 werken ontwerpers, kunstenaars, academici en programmeurs bij Mediamatic samen om projecten te realiseren die kunst, cultuur, maatschappij en nieuwe media met elkaar verbinden.

Het gaat om projecten als open source sociale netwerken, tentoonstellingen, en workshops over alternatieve toepassingen van nieuwe technologieën. Mediamatic-oprichter Willem Velthoven is nog steeds een van de voornaamste initiatiefnemers.

Een van de recente projecten van Mediamatic is het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland, een publieke online database waarin verwanten kunnen zoeken naar Nederlandse slachtoffers van de Holocaust en ook informatie over hen kunnen toevoegen.

Hoewel de activiteiten van Mediamatic bijzonder uiteenlopend zijn, komen hun doelstellingen altijd neer op dat typisch Nederlandse verlangen om als bemiddelaar op te treden.

Video credits

Director: Michael Schaap

Camera: Pierre Rezus

Sound: Bram Meindersma

Editing: Tim van der Maden

Colour correction: Maurik de Ridder

Music Sound Design: Pastelle Music

Commissioning editor Submarine: Geert van de Wetering

Producer Submarine: Olivia Sophie van Leeuwen

Research assist: Liselot Francken 

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix

Commissioned by DutchDFA

1 series

  • Dutch Profiles

    Dutch Profiles is een serie van korte documentaires over de iconen van Dutch Design, zoals Droog Design, Rem Koolhaas, Iris van Herpen en Daan Roosegaarden.