Dutch Profiles: Lidewij Edelkoort

00:06:49 0
Lidewij Edelkoort volgde in de jaren 70 een opleiding tot modeontwerper. Ze is sinds lang een van de meest toonaangevende trendvoorspellers ter wereld en is een pionier op dat gebied.

Lidewij Edelkoort heeft twee trendstudio's in Parijs en werkt voor grote merken als L'Oreal, Philips en Coca-Cola.

Haar invloed op de Nederlandse designwereld is niet te overschatten. Als voorzitter van het college van bestuur van de Design Academy Eindhoven bouwde ze een instituut op met een heel sterk profiel. Ze positioneerde het als een kwaliteitsmerk voor Nederlands design.

Hier in Milaan stelde ze de expositie 'Talking Textiles' samen voor het Salone del Mobile 2011. Edelkoort beschouwt textiel als een bedreigde soort die tot uitsterven gedoemd is als we niet snel optreden.

Twee keer per jaar geven Lidewij Edelkoort en haar team het horticulturele 'bookazine' Bloom uit, dat de veranderende trends in bloemen en de manier waarop ze worden afgebeeld in kaart brengt.

Edelkoort ziet een grote paradox tussen een aankomende paradigmawisseling over hoe we onze identiteit gestalte geven en de huidige economische, geopolitieke en milieuontwikkelingen, waartegenover wij als individu machteloos staan. Een grote, wereldwijde fase van opschudding zou wel eens de enige oplossing kunnen zijn.

Video credits

Commissioning editor: Geert van de Wetering

Producer: Olivia Sophie van Leeuwen

Research: Liselotte Francken

Directors: Alexander Oey, Geert van de Wetering

Camera: Alexander Oey

Sound: Benny Jansens

Editors: Paul de Heer, Geert van de Wetering

Colour correction: Maurik de Ridder

Music Sound Design: Jesse Koolhaas

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix

Commissioned by DutchDFA

1 series

  • Dutch Profiles

    Dutch Profiles is een serie van korte documentaires over de iconen van Dutch Design, zoals Droog Design, Rem Koolhaas, Iris van Herpen en Daan Roosegaarden.