Dutch Profiles: Joris Laarman

00:08:20 0
Joris Laarman is een van de sleutelfiguren in de huidige golf van ontwerpers die het interessante gebied verkennen waar uiterst geavanceerde technologie en ouderwetse schoonheid samenkomen.

Om nieuwe producten te ontwikkelen maakt Joris Laarman gebruik van de allernieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van robot- en nanotechnologie en digitale technieken, maar evengoed van traditioneel handwerk. Voor Laarman begint een goed ontwerp met een goed wetenschappelijk experiment.

Met zijn afstudeerproject Heatwave zette hij zich af tegen de wijdverspreide sobere en functioneel uitziende voorwerpen die toen zo typisch waren voor Nederlands design. Laarman maakte een over the top barokke radiator, omdat een radiator met een heleboel kronkels en krullen gewoon beter werkt voor warmteverspreiding.

Met zijn Digital Matter-tafels toont Laarman zijn visie over de esthetische consequenties van futuristische zelfassemblerende materialen, die aan universiteiten over de hele wereld worden ontwikkeld. De Nintendo-rococotafels worden opgebouwd uit herprogrammeerbare voxels in een steeds kleiner formaat.

Video credits

Commissioning editor Submarine: Geert van de Wetering

Producer: Rosa van Tienen

Research: Liselotte Francken

Director: Marieke Helmus

Camera: Pierre Rezus

Sound: Steven van Dijk

Editor: Niels de Roos

Colour correction: Editpoint

Music Sound Design: Pastelle Music

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix

Commissioned by DutchDFA

1 series

  • Dutch Profiles

    Dutch Profiles is een serie van korte documentaires over de iconen van Dutch Design, zoals Droog Design, Rem Koolhaas, Iris van Herpen en Daan Roosegaarden.