Dutch Profiles: Joost Swarte

00:07:10 0
Het menselijk gedrag in een ironisch daglicht stellen, dat is de bedoeling van Joost Swartes tekeningen. Swarte maakte deel uit van de baanbrekende generatie uit de jaren 70 die strips begon te maken voor een volwassen publiek.

In 1976 bedacht Joost Swarte de term 'klare lijn'. Hiermee beschreef hij de stijl die terug te vinden was bij de kunstenaars die Hergé, de geestelijke vader van Kuifje, hadden geïnspireerd, én bij degenen die door de meester zelf waren beïnvloed.

Naast zijn stripoeuvre is Swarte bekend om zijn talrijke ontwerpen: van posters, postzegels en glas-in-loodramen tot covers voor magazines als The New Yorker.

In 1996 nam Swarte ook de rol van architect op zich, toen hij gevraagd werd om het nieuwe gebouw voor theater De Toneelschuur in zijn woonplaats Haarlem te ontwerpen.

In 2004 gaf het Paleis van Justitie in Arnhem Joost Swarte opdracht voor een kunstwerk. Het resultaat is een groot glas-in-loodraam in de centrale hal.

Video credits

Director: Jasper ten Berge

Camera: Wiro Felix

Sound: Bram Meindersma

Editing: Maurik de Ridder

Music Sound Design: Jesse Koolhaas

Commissioning editor Submarine: Geert van de Wetering

Producer Submarine: Olivia Sophie van Leeuwen

Production assist: Liselot Francken 

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix

Commissioned by DutchDFA

1 series

  • Dutch Profiles

    Dutch Profiles is een serie van korte documentaires over de iconen van Dutch Design, zoals Droog Design, Rem Koolhaas, Iris van Herpen en Daan Roosegaarden.