Jan van Toorn, geboren in 1932, is één van de meest invloedrijke grafisch ontwerpers in Nederland. In zijn benadering staat een inhoudelijke strategie centraal; dit resulteert in een ontwerppraktijk als een vorm van visueel journalisme.

In tegenstelling tot de meer op zichzelf staande ontwerpen in de modernistische traditie, streeft Van Toorn altijd naar ontwerpen die openstaan voor verschillende manieren van kijken.

Van Toorns visie over de rol van ontwerp kwam helder naar voor in passionele debatten met Wim Crouwel, één van de andere Nederlandse designgrootheden en een absoluut verdediger van puur functioneel ontwerp.

Hier, bij de Universiteit van Amsterdam, wordt Van Toorns enorme oeuvre bewaard voor toekomstige generaties.

Van de late jaren '60 tot de late jaren '70 maakte Van Toorn speciale kalenders waarin hij verschillende manieren van visuele communicatie onderzocht. Voor de beroemde editie van 1972 verzamelde hij honderden portretten.

Liefde voor educatie

In Van Toorns lange carriere heeft educatie altijd een belangrijke rol gespeeld. Hij heeft posities bekleed bij prestigieuze universiteiten en kunstinstellingen over heel de wereld. Daar heeft hij generaties studenten getraind om hun ontwerppraktijk vorm te geven als een zoektocht naar creatieve autonomie. Nu nog steeds, op 80-jarige leeftijd, geeft Van Toorn zijn liefde voor kritische reflectie door aan jonge grafisch ontwerpers. Zoals bijvoorbeeld hier, bij de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda, waar hij het werk van masterstudenten bespreekt.

Video credits

Commissioning editor: Geert van de Wetering

Line producer: Janneke van de Kerkhof

Production assistant: Anjet Blinde

Research: Liselotte Francken

Director: Geert van de Wetering

Camera: Pierre Rezus

Sound: Benny Jansen

Editor: Geert van de Wetering

Voice-over: Micha Westera

Color correction: Maurik de Ridder

Music sound design: Pastelle Music

Archief: NTR en Beeld en Geluid

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix, Commissioned by DutchDFA

Koop tickets

1 series

  • Dutch Profiles

    Dutch Profiles is een serie van korte documentaires over de iconen van Dutch Design, zoals Droog Design, Rem Koolhaas, Iris van Herpen en Daan Roosegaarden.