Dutch Profiles: Jan Jansen

00:05:34 0
Jan Jansen werd in 1941 geboren als zoon van een schoenenverkoper. In de jaren 60 begon hij zijn carriëre als haute chaussurier in een klein atelier in Amsterdam.

Samen met zijn vrouw en muze Tonny, die het ontwerpproces ondersteunt door nieuwe modellen te testen en kleuren te kiezen, trok Jan Jansen wereldwijd de aandacht met zijn opvallende modellen en pasvormen. Zijn creaties raken nooit uit de mode, zelfs al zijn ze tientallen jaren geleden ontworpen.

Zijn schoenen verschijnen in elk internationaal naslagwerk over schoenontwerp. Modellen zoals de Rattan uit 1973, Indian Hands uit 1979 en Kissing the Pope's Toe uit 1990 waren hun tijd ver vooruit.

Jansens schoenen worden gemaakt in kleine fabriekjes in Italië en Portugal en verkocht via zijn eigen winkels in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Extravagant, orgineel, opgewekt. Dat zijn de kwaliteiten die zijn schoenen het best omschrijven, en ze gelden ook voor hun ontwerper. Na vijftig jaar zwicht Jan Jansen nog steeds niet voor heersende trends of voor de eisen van de consument.

Video credits

Director: Hiba Vink

Camera: Jelle Ode

Sound: Eric Leek

Editing: Maurik de Ridder

Colour correction: Maurik de Ridder

Music Sound Design: Pastelle

Commissioning editor Submarine: Geert van de Wetering

Producer Submarine: Olivia Sophie van Leeuwen

Production assist: Liselot Francken

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix

Commissioned by DutchDFA

1 series

  • Dutch Profiles

    Dutch Profiles is een serie van korte documentaires over de iconen van Dutch Design, zoals Droog Design, Rem Koolhaas, Iris van Herpen en Daan Roosegaarden.