Dutch Profiles: Herman Hertzberger

00:10:14 0
Voor de tachtigjarige architect Herman Hertzberger is de buitenkant van een gebouw niet de belangrijkste focus.

Voor de tachtigjarige architect Herman Hertzberger is de buitenkant van een gebouw niet de belangrijkste focus. Voor hem dus geen fraai versierde gevels die macht uitdrukken of bestaande hiërarchische verhoudingen bevestigen.

Sinds de jaren 60 ontwerpt Hertzberger collectieve gebouwen zoals scholen, culturele instellingen en kantoorruimtes, waarin het individu de vrijheid heeft om zijn eigen plek te creëren en tegelijkertijd gestimuleerd wordt om anderen te ontmoeten in open ruimtes.

Hertzbergers carriëre nam een hoge vlucht toen hij het hoofdkantoor van de verzekeringsmaatschappij Centraal Beheer ontwierp. Het hele gebouw bestaat uit uniforme, open kubussen, die de gelijkheid van de werknemers benadrukken. Het ontwerp maakt ook vloeiende overgangen tussen publieke en private ruimtes mogelijk. Nadat het gebouw was voltooid, mochten de werknemers hun eigen meubels meebrengen naar hun kantoor. Het werd een heuse wedstrijd in interieurontwerp. Met dit gebouw profileert Hertzberger zich onmiskenbaar als een schepper van gemeenschappelijke ruimtes.

Het is dan ook niet verrassend dat een van Hertzbergers voornaamste werkterreinen het ontwerpen van schoolgebouwen is. Een belangrijk element in zijn ontwerpen is - functionele flexibiliteit -. Dat wil zeggen dat gebouwen op zo'n manier ontworpen moeten zijn dat ze gemakkelijk aangepast kunnen worden om tegemoet te komen aan de behoeften van veranderende tijden en ideeën.

Video credits

Commissioning editor Submarine: Geert van de Wetering

Producer: Rosa van Tienen

Research: Liselotte Francken

Director: Marieke Helmus

Camera: Pierre Rezus

Sound: Erik Leek

Editor: Dominique Kools

Colour correction: Editpoint

Music/Sound Design: Pastelle Music

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix

Commissioned by DutchDFA

1 series

  • Dutch Profiles

    Dutch Profiles is een serie van korte documentaires over de iconen van Dutch Design, zoals Droog Design, Rem Koolhaas, Iris van Herpen en Daan Roosegaarden.