Dutch Profiles: Gijs Bakker

00:06:57 0
Juweelontwerper en industrieel ontwerper Gijs Bakker wordt beschouwd als een van de voornaamste pioniers van wat later bekend werd als 'Dutch Design'.
Gijs Bakker

Gijs Bakker (1942) en Emmy van Leersum (1930-1984) zorgden eind jaren '60 voor een ware revolutie met hun avant-gardistische sieraden en kledingontwerpen.

Meer over de kunstenaar

In de jaren 60 ontketende Bakker samen met zijn vrouw Emmy van Leersum een revolutie. Zij legden de traditionele manieren om van kostbare materialen sierlijke juwelen te maken naast zich neer en maakten gebruik van abstracte vormen, die op een radicale manier de verhouding tussen lichaam en object onderzochten.

Bakker heeft altijd geloofd in een strikt persoonlijke, autonome benadering van design, waarbij de esthetiek veel minder belangrijk is dan het idee.

In de jaren 90 richtte Bakker samen met Renny Ramakers een collectief van jonge Nederlandse designers op. Ze noemden het Droog. Met fel bejubelde presentaties in Milaan fungeerde Droog als de kern van een heel succesvolle nieuwe golf van Dutch Design, die over de hele wereld aanhangers kende. Bakker geeft sinds de vroege jaren 70 les aan verschillende academies en universiteiten, zoals bijvoorbeeld hier aan de beroemde Design Academy Eindhoven.

Nadat hij zijn samenwerking met Droog beëindigd had, begon Gijs Bakker met een nieuw project: Yii. Daarin stimuleert hij een groep Taiwanese designers om hun unieke ideeën te vertalen in ontwerpen die de hele wereld aanspreken.

Video credits

Commissioning editor: Geert van de Wetering

Producer: Olivia Sophie van Leeuwen

Research: Liselotte Francken

Directors: Noud Holten, Alexander Oey

Camera: Stef Tijdink, Pierre Rezus

Sound: Carla van der Meijs, Steven van Dijk, Benny Jansens

Editor: Noud Holtman

Colour correction: Maurik de Ridder

Music Sound Design: Jesse Koolhaas

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix

Commissioned by DutchDFA

1 series

  • Dutch Profiles

    Dutch Profiles is een serie van korte documentaires over de iconen van Dutch Design, zoals Droog Design, Rem Koolhaas, Iris van Herpen en Daan Roosegaarden.