Dutch Profiles: Droog

00:05:55 0
Een tijdlang werd Droog design zelfs synoniem met Nederlands design. De oprichters van dit collectief zijn Gijs Bakker en Renny Ramakers. In deze video neemt Renny je mee door de revolutie van Droog.
Gijs Bakker

Gijs Bakker (1942) en Emmy van Leersum (1930-1984) zorgden eind jaren '60 voor een ware revolutie met hun avant-gardistische sieraden en kledingontwerpen.

Meer over de kunstenaar

In het begin van de jaren 90 werd in Milaan een groep jonge Nederlandse designers voorgesteld onder de naam Droog. Men zag onmiddellijk in dat hun ontwerpen iets nieuws brachten: ze waren antiglamour, sober maar grappig, en in alles zat een verhaal of een commentaar op de maatschappij.

Veel van de vroege ontwerpen van Droog vonden hun weg naar galeries en musea over de hele wereld. Ze werden iconen en waren soms een kruising tussen kunst en design. Een van de allereerste musea die werk van Droog verwierven, was het Museum of Modern Art in New York.

Sinds die beginjaren is Droog geëvolueerd. Het is meer een denktank geworden, onder de naam 'drooglab'. Het doel ervan is mondiale trends in design te ontdekken en daarover na te denken vanuit een nieuwe invalshoek.

Video credits

Director: Noud Holtman

Camera: Pierre Rezus

Sound: Bram Meindersma

Carla van der Meijs

Editing: Dominique Kools

Colour correction: Maurik de Ridder

Music Sound Design: Big Orange

Commissioning editor Submarine: Geert van de Wetering

Producer Submarine: Olivia Sophie van Leeuwen

Research assist: Liselot Francken

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix

Commissioned by DutchDFA

1 series

  • Dutch Profiles

    Dutch Profiles is een serie van korte documentaires over de iconen van Dutch Design, zoals Droog Design, Rem Koolhaas, Iris van Herpen en Daan Roosegaarden.