Dutch Profiles: Daan Roosegaarde

00:07:58 0
Daan Roosegaarde zoekt de grenzen op tussen technologie en ruimte en licht en de natuur. Daardoor maakt hij bijzondere interactieve installaties allen met een bijzonder verhaal.
Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde (Nieuwkoop, 1979) is een kunstenaar, ondernemer, uitvinder en ontwerper. Hij staat bekend om zijn futuristische werk dat de relatie verkent tussen mensen, technologie en ruimte.

Meer over de kunstenaar

In een wereld die zich tussen het analoge en het digitale beweegt, maakt Studio Roosegaarde interactieve ontwerpen die de dynamische relatie tussen ruimte, mensen en technologie verkennen.

Roosegaarde heeft tal van prijzen gewonnen en internationale musea, van Tate Modern tot het Tokyo National Museum, hebben tentoonstellingen aan zijn werk gewijd. Hij heeft veel ervaring met opdrachten voor de publieke ruimte. In 2011 opende hij een tweede studio in Sjanghai.

Door interactieve constructies te maken die instinctief reageren op geluid en beweging, onderzoekt Roosegaarde het prille begin van een nieuwe natuur die geleidelijk aan ontstaat uit technologische innovaties.

Het atelier ontwikkelt zijn eigen technologie en is internationaal bekend om interactieve projecten als Dune, Liquid Space en de Smart Highway of Slimme snelweg.

Studio Roosegaarde en Heijmans Infrastructure zijn samen nieuwe ontwerpen aan het ontwikkelen, waaronder dynamische verf, wegbelijning die in het donker blijft gloeien en windlichten.

Net als Intimacy, jurken die transparant worden als gevolg van persoonlijke interactie, gebruikt Lotus Dome slimme folies die reageren op menselijk gedrag.

Video credits

Commissioning editor Submarine: Geert van de Wetering

Producer: Rosa van Tienen

Research: Liselotte Francken

Director: Carine Bijlsma

Camera: Pierre Rezus, Steven van Dijk

Editor: Wietske de Zwart

Colour correction: Editpoint

Music Sound Design: Pastelle Music

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix

Commissioned by DutchDFA

1 series

  • Dutch Profiles

    Dutch Profiles is een serie van korte documentaires over de iconen van Dutch Design, zoals Droog Design, Rem Koolhaas, Iris van Herpen en Daan Roosegaarden.