Dutch Profiles: Customr

00:05:34 0
Willem van der Sluis is geen architect. Hij is productontwerper, met een masterdiploma van de Amsterdamse kunstacademie. Daarom pakt Van der Sluis, van ontwerpstudio Customr, opdrachten meestal vanuit een aparte invalshoek aan.

Tijdens het ontwerpproces is hij lang bezig met nadenken over vragen als: Zit de wereld echt op een nieuwe lamp te wachten? En als dat zo is, hoe kan dit ontwerp dan waarde toevoegen - iets anders, een nieuwe mogelijkheid of een nieuwe functionaliteit ten opzichte van bestaande ontwerpen?

Van der Sluis is gefascineerd door herhaling en ritme. Dat resulteert in modulaire clusters en efficiënte systemen die makkelijk te gebruiken, te transporteren en te veranderen zijn. Maar bovenal zijn ze gewoon mooi.

Zoals de sportdomes die Van der Sluis ontwierp voor de detentieboten in Zaandam.

Het is een erg ambigu project: deze gevangenis is niet voor criminelen, maar voor illegale immigranten. Van der Sluis greep dit dilemma aan om opzienbarende structuren te ontwerpen waarmee hij de aandacht wil vestigen op een problematiek die publieke betrokkenheid vereist.

Video credits

Commissioning editor: Geert van de Wetering

Producer: Olivia Sophie van Leeuwen

Director: Hiba Vink

Camera: Jasper Wolf

Sound: Bram Meindersma

Editing: Niels de Roos

Music Sound Design: Pastelle Music

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix

Commissioned by DutchDFA

1 series

  • Dutch Profiles

    Dutch Profiles is een serie van korte documentaires over de iconen van Dutch Design, zoals Droog Design, Rem Koolhaas, Iris van Herpen en Daan Roosegaarden.