Dutch Profiles: Bruno Ninaber

00:05:54 0
Meer zou onnodig zijn, minder onmogelijk. Dat is de stelregel die Bruno Ninaber hanteert sinds hij in de vroege jaren 70 begon als productontwerper.

Samen met zijn team, klein maar heel erg toegewijd, bedenkt hij slimme oplossingen om functionele voorwerpen te maken die toch een poëtische kwaliteit en een zuivere relevantie behouden in het eindresultaat. Een voorbeeld daarvan zijn de relatiegeschenken die hij heeft ontworpen voor het uitzendbureau Randstad.

Of zijn uurwerken, die allemaal een subtiel evenwicht tussen vorm, functie, techniek en materiaal gemeen hebben. Dat kenmerk komt ook naar voren in zijn ontwerp voor de Nederlandse zijde van de euromunten.

Een van de vele projecten die Ninaber heeft uitgewerkt is een kleurenwaaier voor Sikkens, de verffabrikant van AkzoNobel.

Tijdens het ontwerpproces werden heel wat prototypes gemaakt. Er kwam ook diepgaand onderzoek naar de gebruikers bij te pas om tot een optimale gebruiksvriendelijkheid te komen.

Een van de langlopende opdrachten van Studio Ninaber is de architectuurplaquette. Die vormt een soort signatuur voor projecten met een grote architecturale waarde.

Video credits

Director: Nadine Kuipers

Camera: Greg Telussa

Sound: Tim van Peppen

Editing: Tim van der Maden

Colour correction: Maurik de Ridder

Music Sound Design: Big Orange

Commissioning editor Submarine: Geert van de Wetering

Producer Submarine: Olivia Sophie van Leeuwen

Research assist: Liselot Francken

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix

Commissioned by DutchDFA

1 series

  • Dutch Profiles

    Dutch Profiles is een serie van korte documentaires over de iconen van Dutch Design, zoals Droog Design, Rem Koolhaas, Iris van Herpen en Daan Roosegaarden.