Dutch Profiles: Bertjan Pot

00:06:32
Productontwerper Bertjan Pot, beroemd om ontwerpen zoals het Random Light, is internationaal bekend geworden door zijn aparte werkmethodes.
Bertjan Pot

Bertjan Pot behoort tot de jongere garde toonaangevende Nederlandse (meubel)designers. Hij oefent zijn vak eerder uit als eigentijdse uitvinder dan als klassieke vormgever. Zijn producten ontstaan uit een fascinatie voor een bepaald materiaal of een verwerkingstechniek.

Meer over de kunstenaar

Voor Pot is het uitgangspunt nooit een idealistisch concept dat aan de verbeelding is ontsproten. Integendeel, deze ontwerper laat zich graag inspireren door de werkelijkheid. Door te experimenteren met nieuwe materialen of technologieën ontdekt hij originele nieuwe toepassingen die tot innovatieve ontwerpen leiden. Als zijn creativiteit niet genoeg geprikkeld wordt, zet Pot zich aan zijn naaimachine om maskers te maken. Een project dat begon als een experiment, toen hij erachter wilde komen of hij een tapijt kon maken door touwen aan elkaar te naaien.

Bertjan Pot werd door Elle Inside Design gevraagd om een tentoonstelling te maken over zijn werk. Hij noemde het 'Room with a View'. De tentoonstelling omvat producten die in grote hoeveelheden gemaakt zijn voor grote fabrikanten, voorwerpen uit zijn eigen atelier en creaties die wellicht altijd unieke stukken zullen blijven.

Typisch voor veel van de ontwerpen van Bertjan Pot is dat hij volume creëert met een minimaal gebruik van materialen.

Video credits

Commissioning editor: Geert van de Wetering
Producer: Olivia Sophie van Leeuwen
Research: Liselotte Francken
Director: Katelijne Schrama
Camera: Pierre Rezus
Sound: Jac Vleeshouwers
Editor: Maurik de Ridder
Colour correction: Maurik de Ridder
Music Sound Design: Pastelle Music  

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix Commissioned by DutchDFA

1 series

  • Dutch Profiles

    Dutch Profiles is een serie van korte documentaires over de iconen van Dutch Design, zoals Droog Design, Rem Koolhaas, Iris van Herpen en Daan Roosegaarden.