Dutch Profiles: Atelier van Lieshout

00:06:20 0
Het werk van Joep van Lieshout balanceert tussen kunst en design. Hij wil dat zijn werk geïntegreerd is in het dagelijks leven en niet simpelweg bekeken wordt.
Joep van Lieshout / AVL

Atelier Van Lieshout (AVL) is de in 1995 opgerichte studio en werkplaats rond de beeldhouwer Joep van Lieshout, gevestigd in Rotterdam. Het atelier maakte internationaal furore met beelden die op de scheidslijn tussen kunst, design en architectuur en design balanceren.

Meer over de kunstenaar

In het midden van de jaren 90 werd Joep van Lieshout beroemd met zijn opmerkelijke Mobile Homes. Sindsdien is hij een van de meest tentoongestelde en meest provocerende kunstenaars van Nederland geworden. Hij gebruikt vaak design om zijn artistieke ideeën tot uitdrukking te brengen.

Joep van Lieshout is gefascineerd door de functionaliteit van complexe systemen. Een van de systemen die steeds weer terugkeren in zijn werk is het lichaam.

Studio van Lieshout heeft zijn vaste plek gevonden in de haven van Rotterdam. Daar kunnen Van Lieshout en zijn twintig medewerkers hun artistieke projecten realiseren, waaronder meubels en sculpturen, maar ook wapens, medicijnen en geld. Een van de werken die klaargemaakt worden om de studio te verlaten is Funky Bones.

Thema's als overleven en onafhankelijkheid zijn belangrijk in van Lieshouts werk. Het is dan ook geen verrassing dat zijn wildste droom gaat over het opnieuw vormgeven van de menselijke soort op een manier die beter is aangepast aan de toekomst van onze planeet.

Video credits

Director: Jennifer Pattersson

Camera: Wiro Felix

Sound: Martijn van Haalen

Editing: Jos Driessens

Creative Producer: Geert van de Wetering

Producer: Olivia van Leeuwen

Music Sound Design: Jesse Koolhaas

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix

Commissioned by DutchDFA

1 series

  • Dutch Profiles

    Dutch Profiles is een serie van korte documentaires over de iconen van Dutch Design, zoals Droog Design, Rem Koolhaas, Iris van Herpen en Daan Roosegaarden.