Dummy Jim

00:05:03 EYE Filmmuseum
Meer dan 50 jaar geleden fietste de dove James Duthie van zijn Schotse vissersdorp naar de Arctische Cirkel en weer terug. Waarom? Gewoon, zomaar.

Filmmaker Matt Hulse werkte 12 jaar aan deze visuele mix van documentaire en fictie. Het is een ware traktatie voor ogen en oren. Samen met de dove acteur en filmmaker Samuel Dore, reisde Hulse in een lange tocht door Noord Europa. Hulse bracht fictie en documentaire elementen tot een virtuoze mix: ongebruikelijke mensen in fictieve Super8 films, speelse geanimeerde fragmenten en archiefmateriaal uit bezochte landen.

Met zijn ritmische editing en visuele stijl, houdt Hulse overduidelijk rekening met een doof publiek. De uitzonderlijke soundtrack is een extra toevoeging voor het horende publiek en vervolledigt de ervaring.

Dummy Jim overleed in een auto ongeluk in 1965 en zijn verhaal bleef lange tijd onbekend. Matt Hulse was zelf aanwezig tijdens de première van deze film bij EYE, samen met de acteur Samuel Dore. Een Q&A met beiden werd vertaald in het Engels en de Nederlandse doventaal. Een groep fans breide tijdens de voorstelling een cadeau voor de hoofdrolspeler.

Video credits

  • Documentatie door Rongwrong
Koop tickets