Droomfabriek

00:06:23 194 EYE Filmmuseum
Met de tentoonstelling ‘Jean Desmets droomfabriek - De avontuurlijke jaren van de film (1907-1916)’ stelde EYE een van zijn bewaarde schatten open.

Jean Desmet (1875-1956) startte als kermisexploitant en opende als een van de eerste filmondernemers een vaste bioscoop in Amsterdam: Parisien. Om aan de grote belangstelling van het publiek te voldoen kocht hij zijn films in het buitenland, waardoor hij uiteindelijk beschikte over een verzameling van ruim negenhonderd films. De unieke collectie, waarin zich behalve speelfilms ook reclamefilms en bioscoopjournalen bevinden, geldt als een van de belangrijkste herinneringen aan de begintijd van de cinema. Het merendeel van de films uit die tijd is immers vergaan. In de tentoonstelling was op grote schermen een flink aantal films uit de Desmetcollectie te zien die het moderne en avontuurlijke van de internationale vroege cinema demonstreren.

De Desmet-collectie is vanwege zijn bijzondere historische waarde in 2011 bijgeschreven in UNESCO’s Memory of the World Register.

Video credits

  • Deze video werd gemaakt door Rongwrong
Koop tickets

1 series

  • EYE on art

    EYE on Art is een wekelijks programma op het raakvlak van film en beeldende kunst. Editie gemist? Kijk ze hier terug.