Design Column #10: Crazy Care - De Medicijn fabriek

00:10:19 Museum Boijmans Van Beuningen
Medicijnfabriek is onderdeel van de tentoonstelling Design Column #10: Crazy Care. Crazy Care laat met vier design projecten zien hoe een innovatief idee de gezondheidszorg op zijn kop kan zetten.

Kunstenaar Martijn Engelbregt gelooft niet in de gebaande paden, hokjes en regelgeving. Met zijn ‘design research studio’ Circus Engelbregt tracht hij de sociale duurzaamheid in de wereld te vergroten door enerzijds te ontregelen en anderzijds te verbinden. Zo wil hij onze gezondheid democratiseren met zijn DIY-pillen genaamd OER © Equisetum Remedie. Europese wetgeving verbiedt het, maar waarom zouden we niet zelf onze medicijnen mogen maken?

Medicijnfabriek is onderdeel van de tentoonstelling Design Column #10: Crazy Care. Crazy Care laat met vier design projecten zien hoe een innovatief idee de gezondheidszorg op zijn kop kan zetten.

Medicijnfabriek is een openbaar toegankelijke werkplaats waar mensen toegang krijgen tot de helende werking van de natuur om hun eigen medicijn gebaseerd op persoonlijke klachten te fabriceren. De inrichting oogt als laboratorium met alle bijbehorende verwante zaken zoals centrifuges, industriële ovens, pipetjes, voedingsweegschalen, microscopen en ga zo maar door. In Boijmans is de Medicijnfabriek geen statische installatie – op een aantal momenten verandert het in een dynamische werkplaats waar het publiek zijn eigen medicijn kan maken. ARTtube was erbij om een van deze workshops te documenteren.

Na een lichamelijke oefening en inventarisatie van eventuele fysieke of mentale klachten gaan de deelnemers het museumpark in. Onder leiding van een plantenexpert, en vanuit hun eigen intuïtie, zoeken zij naar planten of kruiden via de voor deze workshops speciaal ontwikkelde methode: de Intuïtieve Plantbenadering (voor beginners). Van de planten maken ze vervolgens in de werkplaats een medicijn. De compacte fabriek kan drie soorten medicijnen produceren: pillen voor oraal gebruik, medicinale thee en capsules voor extern gebruik.

De Medicijnfabriek is genomineerd voor de Dutch Design Awards 2015. Design Column #10 - Crazy Care was te zien t/m 5 juli 2015 in Museum Boijmans Van Beuningen.

Meer zien van de Medicijnfabriek op festivals en locaties? Bekijk ook deze film:

Video credits

  • Een film van Simone Lilmoes, in opdracht van ARTtube
  • Executive producer: Els Hoek 
  • Interview assistent: Laurence Ostyn 
  • Muziek: "Insatiable Toad", Blue Dot Sessions - CC Freemusicarchive.org
  • Met dank aan: Martijn Engelbregt, Annemartine van Kesteren, Pavèl van Houten, Rascha Wisse en alle deelnemers aan de workshop Intuïtieve Plantbenadering
Koop tickets

1 series

  • Design Column

    Iedere drie maanden wordt in de Design Column een onderwerp uit het nieuws uitgelicht door middel van een kleine tentoonstelling.