Democratische luxe

00:04:28 M HKA
Hüseyin Bahri Alptekin was gefascineerd door het verschil tussen de belofte van iets en de banale werkelijkheid. Zijn werk weerspiegelt de prozaïsche materiële kwaliteiten van de ‘globale rommel’ die de stroom van het transnationale vrijemarktkapitalisme met zich meebrengt.

Hüseyin Bahri Alptekin (Izmir, 1957 – Istanbul, 2007) was gefascineerd door het verschil tussen de belofte van iets en de banale werkelijkheid. Deze belofte kon bestaan in de vorm van de naam van een goedkoop hotel dat de ervaring van een afgelegen plek suggereert, of het imago van een massaproduct dat weinig overtuigend luxe of exotisme simuleert. Alptekin was een kunstenaar die de ingrijpende gevolgen van het mondiale kapitalisme op het alledaagse zag, de bewegingen van personen en goederen doorheen verschillende geografieën observeerde, en vormen van brutaal kapitalisme op plaatsen die als randgebieden van de westerse moderniteit worden beschouwd bestudeerde.

Het zijn de betekenisdragers en restanten van dit alles – de sporen van de ontluikende effecten van mobiliteit, marketing en beeldcirculatie – die Alptekin gebruikte als materiaal voor zijn kunst, als een middel voor het beschouwen van hun betekenis. Hij richtte zich op een breed opgezette artistieke productie die fotografie, sculptuur, installatie, neontekst, video en collage omvat. Zijn werk weerspiegelt de prozaïsche materiële kwaliteiten van de ‘globale rommel’ die de stroom van het transnationale vrijemarktkapitalisme met zich meebrengt.

Alptekin maakte deel uit van de eerste generatie Turkse kunstenaars die wereldwijd actief en nationaal invloedrijk waren, en wordt beschouwd als een van de belangrijkste figuren uit de gevestigde hedendaagse kunstenscène van Istanbul. Democratische luxe is een grote overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre.

Curator: Nav Haq

Democratische luxe werd ontwikkeld als een samenwerking tussen het M HKA en RAMPA Gallery in Istanbul, waarbij de beide presentaties samen een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Alptekin vormen.

De tentoonstelling werd opgezet in samenwerking met de Estate of Hüseyin Bahri Alptekin. Het Hüseyin Bahri Alptekin-archief wordt beheerd door SALT, Istanbul.  

Video credits

  • Democratic Luxury, een M HKA-productie voor ARTtube
  • Met dank aan: Nav Haq, Michael Morris, Camila Rocha
  • Coördinatie: Ghislaine Peeters
  • Interviews: Mario De Munck
  • Muziek: Freemusicarchive.org
  • Camera, Montage & Ondertiteling: Mario De Munck
Meer info