De werkwijze van Rinus Van de Velde

00:04:16 Gemeentemuseum Den Haag
De spanning tussen fictie en werkelijkheid is het grote thema in het werk van Rinus Van de Velde (Leuven, 1983). Zijn indrukwekkende houtskooltekeningen maakt hij op basis van gevonden foto’s of foto’s van door hem geënsceneerde taferelen. In deze video vertelt hij je meer over de constante stroom van beelden die hem inspireren en beïnvloeden in zijn werk.
Rinus Van de Velde

De jonge Belgische kunstenaar Rinus Van de Velde maakt monumentale tekeningen, meestal met houtskool, op basis van gevonden foto’s of foto’s van zelf gebouwde en geënsceneerde taferelen.

Meer over de kunstenaar

 

Speciaal voor het Gemeentemuseum maakt hij een volledig nieuwe installatie uit tekeningen op papier tegen een schilderkunstige achtergrond. Met een losse, maar even zo goed virtuoze tekenstijl vertelt hij het verhaal van Isaac Weiss, een fictief alter ego dat een kunstenaarskolonie leidt. Leden van de kunstenaarskolonie zijn enkele grote namen uit de twintigste eeuw, onder wie Mark Rothko, Jean Brusselmans en Pablo Picasso.

Naast werken op papier tegen een schilderkunstige achtergrond presenteert Van de Velde voor het eerst autonome sculpturen die vrij in de ruimte komen te staan.

De expositie 'Rinus Van de Velde' is te zien in het Gemeentemuseum van 2 december 2016 - 5 maart 2017. 

Video credits

Film: Mr. Frank / Gemeentemuseum Den Haag

Koop tickets