De Welvaartsstaat

00:08:04 M HKA
De tentoonstelling De Welvaartsstaat werd gemaakt omdat we geloven in de mogelijkheden die ontstaan wanneer politiek door een culturele bril wordt bekeken, en omgekeerd.

De tentoonstelling De Welvaartsstaat werd gemaakt omdat we geloven in de mogelijkheden die ontstaan wanneer politiek door een culturele bril wordt bekeken, en omgekeerd. Een maatschappij kan niet begrepen worden zonder cultuur in brede zin en beeldcultuur in het bijzonder.

Volgens sociaal wetenschapper en politicus Herman Deleeck “is de welvaartsstaat niet enkel een sociaal systeem of een instituut, maar net zo goed een ethiek.” Dat het vergaren van kennis en cultuur als een sociaal recht van alle burgers wordt beschouwd, is inderdaad een van de fundamentele verwezenlijkingen van de welvaartsstaat.

De Welvaartsstaat is een tentoonstelling met werk van acht hedendaagse kunstenaars van verschillende generaties: Stephen Willats (Engeland, 1943), Anne-Mie Van Kerckhoven (België, 1951), Josef Dabernig (Oostenrijk, 1956), ArtÅ«ras Raila (Litouwen, 1962), Róza El-Hassan (Hongarije/Syrië, 1966), Kajsa Dahlberg (Zweden, 1973), Francisco Camacho Herrera (Colombia/Nederland, 1979) en Donna Kukama (Zuid-Afrika, 1981).

De tentoonstelling bevat ook visueel materiaal uit vier Vlaamse archieven: ADVN–Archief en Onderzoekscentrum in Antwerpen; Amsab–Instituut voor Sociale Geschiedenis in Gent; KADOC–Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving in Leuven; en het Liberaal Archief in Gent. We selecteerden het materiaal in nauwe samenwerking met Kris De Beule (Liberaal Archief), Koen De Scheemaecker (ADVN), Hendrik Ollivier (Amsab), Paule Verbruggen (Amsab) en Luc Vints (KADOC).

Parallel met de tentoonstelling organiseren we een reeks seminaries in samenwerking met het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck aan de Universiteit Antwerpen; VAI–Vlaams Architectuur Instituut, Antwerpen; en Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Brussel.

De Welvaartsstaat wordt georganiseerd in het kader van “The Uses of Art”, een project van de Europese museumconfederatie L’Internationale en met de steun van het Cultuurprogramma van de Europese Unie. We bedanken ook volgende instellingen voor hun steun van onschatbare waarde: de Litouwse Culturele Raad en Contemporary Art Centre (CAC), Vilnius; het Mondriaan Fonds, Amsterdam; IASPIS, Stockholm; de Bondskanselarij van Oostenrijk, Wenen; AIR Antwerpen; en Contemporary Art Heritage Flanders (CAHF), Gent. 

Bezoek hier de blog voor de tentoonstelling De Welvaartsstaat.

Curator: Anders Kreuger. Nog tot 27 september 2015 in het M HKA.

Video credits

  • De Welvaartsstaat: een M HKA-productie voor ARTtube
  • Met dank aan: Liberaal Archief, ADVN, AMSAB-ISG en KADOC-KU Leuven
  • Eindredactie: Ghislaine Peeters
  • Interviews: Mario De Munck en Ghislaine Peeters
  • Muziek: Kai Engel – Wake Up (cc) freemusicarchive.org
  • Foto's: Christine Clinckx, Joseph Makula
  • Ondertitels: Einion Media
  • Camera & Montage: Mario De Munck
Meer info