De weg naar Van Eyck

00:10:56 Museum Boijmans Van Beuningen
Volg in deze video het leven van de Vlaamse kunstenaar Jan van Eyck en ontdek waarom zijn kunst zo bijzonder is.
Jan van Eyck

Jan van Eyck (ca. 1390 - 9 juli 1441) was een kunstschilder uit de Bourgondische Nederlanden. Naast Rogier van der Weyden is hij de voornaamste vertegenwoordiger van de Vlaamse Primitieven.

Meer over de kunstenaar

De revolutie die Jan van Eyck tussen 1422 en 1441 in de schilderkunst teweeg bracht kwam niet uit de lucht vallen. Al vanaf 1380 beginnen kunstenaars oog te krijgen voor de hen omringende werkelijkheid en proberen ze dat wat ze zien, in hun werk te vervlechten met traditioneel overgeleverde religieuze vertellingen.

In deze video geven de conservatoren Friso Lammertse (Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam) en Stephan Kemperdick (Gemäldegalerie, Berlijn), een introductie op de tentoonstelling: De weg naar Van Eyck. Daarbij gaan ze in op de vernieuwingen die Jan Van Eyck realiseerde en schetsen zij een beeld van de kunstwereld tijdens zijn leerjaren. De schitterende objecten in goud en emaille, leer, hout, albast of olieverf op paneel die de jonge Jan van Eyck toen zag, moeten hem tot zijn revolutie hebben aangespoord.

Video credits

  • Deze video is gemaakt ter gelegenheid van de tentoonstelling De weg naar Van Eyck, te zien in Museum Boijmans Van Beuningen van 13 oktober 2012 t/m 10 februari 2013
  • Regie: Els Hoek 
  • Camera & editing: Wouter Schreuder 
  • Animatie: Wouter Schreuder 
  • Muziek & geluidseffecten: Vincent Beijer & Arthur Bont
Koop tickets