De Tentoonstelling 'Schetsen van Jozef en Isaac Israëls'

00:01:48 Museum Boijmans Van Beuningen
In 1961 organiseerde het Museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling 'Schetsen van Jozef en Isaac Israëls', waarvan dit fragment uit het polygoonjournaal een beeld geeft.

In 1961 organiseerde het Museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling 'Schetsen van Jozef en Isaac Israëls', waarvan dit fragment uit het polygoonjournaal een beeld geeft.

Vader en zoon Jozef en Isaac Israëls zijn beiden Nederlandse kunstenaars, geboren in de 19de eeuw. Jozef Israëls maakte deel uit van de Haagse School, een groep kunstenaars die realistische landschappen en arbeiders schilderde. Jozef Israëls portretteerde vooral het vissersleven. Zijn zoon was bij hem in de leer, totdat Isaac Israëls in 1886 naar Amsterdam vertrok en deel begon uit te maken van de Amsterdamse Impressionisten. Isaac Israëls koos zijn onderwerpen uit het bruisende stadsleven en schilderde veel losser en kleurrijker dan zijn vader.

De tentoonstelling toonde de schetsen van vader en zoon en bood op die manier een interessante vergelijking tussen hun uiteenlopende oeuvre.

Video credits

Bron: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid / NOS

Deze video is als download beschikbaar op Open Beelden.

Op deze video is een Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Nederland licentie van toepassing.

Koop tickets

1 series