De Stijl x Dutch Design: Maarten Baas

00:05:25
Voor Maarten Baas staat De Stijl symbool voor het ontwikkelen van een nieuwe taal. Net als in zijn eigen werk.
Maarten Baas

Maarten Baas (1978) is een Nederlandse ontwerper. Zijn werk staat bekend als rebels, humoristisch, intellectueel, theatraal en artistiek. In 1996 begon hij aan de Design Academy Eindhoven. Met zijn afstudeercollectie Smoke bestaande uit een serie verbrande meubelen, werd Baas in 2002 in korte tijd wereldberoemd.

Meer over de kunstenaar

 

OVER DE STIJL X DUTCH DESIGN

Wie aan De Stijl denkt, denkt aan primaire kleuren, eenvoud, horizontale en verticale lijnen, ritme en utopie. Maar achter deze bekende en geordende werkelijkheid, gaat een wereld verscholen vol intriges, passie, creatieve competitie en... liefde. Nu 100 jaar later maken we de balans op in De Schatkamer van De Stijl.

In de serie De Stijl x Dutch Design zoekt designjournalist Jeroen Junte vijf innovatieve ontwerpers op in hun atelier. Zijn vraag? Wat hebben Maarten Baas, Piet Hein Eek, Studio RENS, Scholten & Baijings en Hansje van Halem gemeen met Theo van Doesburg, Mondriaan en Gerrit Rietveld. In de intieme omgeving van de studio's vraagt Jeroen Junte hoe het gedachtegoed van De Stijl terugkomt binnen hun werk. Bekijk alle afleveringen hier.

Video credits

Interviews: Jeroen Junte

Camera & Montage: Simone Lilmoes

Redactie: Rinske Hordijk en Lotte Bloem

Met dank aan: Maarten Baas en zijn medewerkers.

Mede mogelijk gemaakt door: VSB Fonds, Fonds 21 en Mondriaan Fonds.

1 series

  • De Stijl x Dutch Design

    Is De Stijl nog steeds zo invloedrijk als 100 jaar geleden? Designjournalist Jeroen Junte vroeg het 5 toonaangevende ontwerpers in de serie De Stijl x Dutch Design.