De show van Gijs + Emmy

00:06:25 1004 Stedelijk Museum Amsterdam
De show van Gijs+Emmy is een overzicht van mode- en sieraadontwerpen van Gijs Bakker en Emmy van Leersum uit de periode 1967 - 1972.
Gijs Bakker

Gijs Bakker (1942) en Emmy van Leersum (1930-1984) zorgden eind jaren '60 voor een ware revolutie met hun avant-gardistische sieraden en kledingontwerpen.

Meer over de kunstenaar

Gijs Bakker (1942) en Emmy van Leersum (1930-1984) zorgden eind jaren '60 voor een ware revolutie met hun avant-gardistische sieraden en kledingontwerpen. Zij gelden internationaal als pioniers van het moderne sieraad. Dit ontwerpersduo legde zich als eerste toe op minimale sieraden, gemaakt van onorthodoxe materialen als aluminium en perspex.

Het Stedelijk toont nu installaties geïnspireerd op hun legendarische modeshow in het Stedelijk Museum in 1967. Op de klanken van elektronische muziek toonden mannequins in space-age look de grote aluminium halskragen, plastic hoofdvormen en het bekendste sieraad uit de show: het kachelpijpcollier, nu een icoon van de Nederlandse vormgeving. Het spektakel plaatste Gijs en Emmy in één klap in de voorhoede van de moderne jongerencultuur en was voor hen de internationale doorbraak.

Lex Reitsma maakte een documentaire over de show uit 1967 en speciaal voor deze tentoonstelling deze introductievideo met daarin ook beelden vlak voor de opening.

Bij de tentoonstelling verschijnen een gelijknamige publicatie en documentaire. Centraal staat het vroege, gezamenlijke werk van Gijs en Emmy, waarin zij de relatie tussen kleding en sieraad en de persoonlijkheid van de drager onderzoeken. Het boek is geschreven door Marjan Boot en de documentaire is gemaakt door Lex Reitsma. Boek en documentaire zijn verkrijgbaar in Nederlandse en Engelse editie.

De Show van Gijs + Emmy was te zien van 22 februari tot 24 augustus 2014.

Video credits

  • Camera en regie: Lex Reitsma 
  • Archiefmateriaal: Beeld en Geluid Hilversum, Stadsarchief Amsterdam, Erik Willems Color 
  • Grading: Michiel Rummens 
  • Muziek: Kieran Klaassen 
  • Engelse ondertiteling: Herman te Loo 
  • In opdracht van: Educatie Afdeling Stedelijk Museum Amsterdam, Rixt Hulshoff Pol
Koop tickets