De Roze Spion

00:07:40 540 M HKA
Video bij de expositie De Roze Spion, met werk van Narcisse Tordoir en vele anderen.
Narcisse Tordoir

Narcisse Tordoir (Mechelen, 1954) is een beeldend kunstenaar. Hoewel zijn oeuvre uit een arsenaal aan media bestaat - installaties, openbare kunstwerken (in metaal), spuitverf, pastel, fotografische beeldbewerking en tekeningen - zoekt het werk voornamelijk verwantschap met de schilderkunst.

Meer over de kunstenaar

Taal schiet in alles tekort. Geen moment slaagt ze erin de werkelijkheid of de waarheid precies weer te geven, altijd zijn er weer andere woorden nodig om de lekken te dichten en verklaringen opnieuw te verklaren. Vergeleken met wat de ogen zien, schieten ze altijd te kort. Misschien omdat het maar verklaringen zijn, die alleen maar iets willen uitleggen.

Wij kijken toe. Ik weet niet of het u bevalt: naar een wereld kijken waarvan u geen deel meer zult uitmaken? Dat is ons onbehagen, het besef van onze vergankelijkheid. Tordoirs gestalten hebben ons niet nodig, ze gaan op in hun eigen besognes, hebben hun eigen waarheden, nieuwe – wat niet wil zeggen: betere. Ze zijn verwikkeld in een begin met onbekende afloop, net als de andere kunstenaars die door Tordoir voor het feest zijn uitgenodigd – ook al is niet iedereen jong meer en is een enkeling zelfs overleden.

Dit keer zijn wij wel uitgenodigd, als toeschouwers. Ons leven speelt zich af voor het beeld, niet erin en dat spijt ons wel eens. Nietwaar?

Narcisse Tordoir

De Roze Spion

14 maart – 25 mei 2014

Video credits

  • Een M HKA-productie voor ARTtube
  • Met dank aan: Narcisse Tordoir
  • Interview: Lot Wens en Mario de Muck 
  • Eindredactie: Ghislaine Peeters 
  • Camera, montage: Mario De Munck
Meer info