DE PUBLIEKS-LIEVELING VAN… Tobias

40 Museum Arnhem
Twee jaar geleden heeft Museum Arnhem de zoektocht naar échte publiekslievelingen gestart. Bezoekers hebben hun stem uitgebracht op hun favoriete kunstwerken uit de collectie van Museum Arnhem. Omroep Gelderland heeft deze bezoekers in beeld gebracht in een serie. Bekijk de video van Tobias en zijn ‘Arnhem voor de evacuatie’ (1946) van Hendrik Valk.

Hendrik Valk woonde vanaf 1926 in Arnhem, waar hij leraar werd aan Kunstoefening, de kunstacademie die nu ArtEZ heet. Tot die tijd had hij zich aangetrokken gevoeld door het werk van onder anderen Piet Mondriaan. Hij was zelfs nog even lid van De Stijl. In Arnhem werd zijn stijl weer figuratief en hij raakte bevriend met de Arnhemse realisten Dick Ket, Johan Mekkink en de beeldhouwer Gijsbert Jacobs van den Hof. Valk maakte dit schilderij voor het passagiersschip de SS Arnhem dat na de oorlog jarenlang tussen Hoek van Holland en Harwich heen en weer voer. Hij geeft ermee een impressie van het vooroorlogse Arnhem, waar het dagelijks leven zijn gangetje ging. We zien de Eusebiuskerk en de Markt vanuit een wat vreemd vogelvluchtperspectief, een bloemenkar op de voorgrond en tegelijkertijd een vergezicht over de Rijn naar het zuiden. Wellicht heeft hij met deze illustratieve, wat naïeve manier van schilderen uitdrukking willen geven aan de onwetendheid over het onheil dat de toekomst brengen zou.

Museum Arnhem heeft van Hendrik Valk meer dan 40 werken in de collectie, waarvan 20 schilderijen.

Video credits

  • Met speciale dank aan: Barbara de Baare, Omroep Gelderland
  • Bezoekers van Museum Arnhem: Jan, Hanny, Maria, Co, Astrid, Magda, Tobias, Liesbeth, Ellen, Laurens
Meer info

1 series

  • DE PUBLIEKS-LIEVELING VAN...

    Twee jaar geleden heeft Museum Arnhem de zoektocht naar échte publiekslievelingen gestart. Bezoekers hebben hun stem uitgebracht op hun favoriete kunstwerken uit de collectie van Museum Arnhem. Omroep Gelderland heeft deze bezoekers in beeld gebracht in een serie.