DE PUBLIEKS-LIEVELING VAN… Liesbeth

76 Museum Arnhem
Twee jaar geleden heeft Museum Arnhem de zoektocht naar échte publiekslievelingen gestart. Bezoekers hebben hun stem uitgebracht op hun favoriete kunstwerken uit de collectie van Museum Arnhem. Omroep Gelderland heeft deze bezoekers in beeld gebracht in een serie. Bekijk de video van Liesbeth en haar ‘Portret van Carel van Lier met voorouderbeeldje’ (1929) van Jan Sluijters.

Jan Sluijters was een van de meest vooruitstrevende kunstenaars aan het begin van de twintigste eeuw. Hij reisde vaak naar Parijs, waar hij de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst in zich opzoog. Pointillisme, fauvisme, kubisme…, hij probeerde het allemaal uit. En met succes. Zijn werk is altijd kleurrijk en laat veel plezier in het schilderen zien. Zijn belangrijkste onderwerpen zijn portretten, naakten, interieurs en stillevens. Ook maakte hij politieke prenten en illustraties voor kinderboeken.

In dit toch wat donkere portret zit de kleur vooral in de handen en het gezicht. Carel van Lier was een toonaangevende kunsthandelaar in Amsterdam. Hij organiseerde exposities met werk van Wim Schuhmacher, Raoul Hynckes, Carel Willink, Dick Ket en Charley Toorop. Kunstenaars die allen ruimschoots in de collectie van Museum Arnhem vertegenwoordigd zijn. Van Lier toonde ook etnografica, waar het voorouderbeeldje op het schilderij naar verwijst. In de oorlog werd Kunstzaal Van Lier ‘geariseerd’ en de Joodse Van Lier opgepakt. Hij stierf in 1945 in kamp Neuengamme.

Museum Arnhem heeft 4 schilderijen en een aquarel van Jan Sluijters in de collectie.

Video credits

  • Met speciale dank aan: Barbara de Baare, Omroep Gelderland
  • Bezoekers van Museum Arnhem: Jan, Hanny, Maria, Co, Astrid, Magda, Tobias, Liesbeth, Ellen, Laurens
Meer info

1 series

  • DE PUBLIEKS-LIEVELING VAN...

    Twee jaar geleden heeft Museum Arnhem de zoektocht naar échte publiekslievelingen gestart. Bezoekers hebben hun stem uitgebracht op hun favoriete kunstwerken uit de collectie van Museum Arnhem. Omroep Gelderland heeft deze bezoekers in beeld gebracht in een serie.