DE PUBLIEKS-LIEVELING VAN… Laurens

Museum Arnhem
Twee jaar geleden heeft Museum Arnhem de zoektocht naar échte publiekslievelingen gestart. Bezoekers hebben hun stem uitgebracht op hun favoriete kunstwerken uit de collectie van Museum Arnhem. Omroep Gelderland heeft deze bezoekers in beeld gebracht in een serie. Bekijk de video van Laurens en zijn 'Portrait de ma femme' (1932) van Gé Röling

Gé Röling was een zeer bekwaam portretschilder. Hij liet zich inspireren door de schildertechniek van de Hollandse fijnschilders, kunstenaars uit de zeventiende eeuw die de werkelijkheid zo realistisch mogelijk weergaven. Ook de Vlaamse Primitieven, zoals Jan van Eyck die al in de vijftiende eeuw heel nauwkeurig met olieverf schilderde, bewonderde en bestudeerde hij. Röling schilderde de mensen heel realistisch, maar voor de achtergrond koos hij vaak een fantasielandschap. Voor dit portret van zijn studiegenootTonnie Grolle met wie hij later trouwde won hij in 1932 een prijs. In datzelfde jaar en in 1934 was zijn werk te zien op de Biënnale van Venetië. Ook exposeerde hij in Spanje en Duitsland. In 1939 werd hij hoogleraar aan de Rijksakademie in Amsterdam. In de dertig jaar dat hij er les gaf leidde hij een hele generatie kunstenaars op onder wie Karel Appel en Constant. In zijn latere leven schilderde hij vooral stillevens.

Museum Arnhem heeft 4 schilderijen van Gé Röling in de collectie.

Video credits

  • Met speciale dank aan: Barbara de Baare, Omroep Gelderland
  • Bezoekers van Museum Arnhem: Jan, Hanny, Maria, Co, Astrid, Magda, Tobias, Liesbeth, Ellen, Laurens
Meer info

1 series

  • DE PUBLIEKS-LIEVELING VAN...

    Twee jaar geleden heeft Museum Arnhem de zoektocht naar échte publiekslievelingen gestart. Bezoekers hebben hun stem uitgebracht op hun favoriete kunstwerken uit de collectie van Museum Arnhem. Omroep Gelderland heeft deze bezoekers in beeld gebracht in een serie.