DE PUBLIEKS-LIEVELING VAN… Jan

33 Museum Arnhem
Twee jaar geleden heeft Museum Arnhem de zoektocht naar échte publiekslievelingen gestart. Bezoekers hebben hun stem uitgebracht op hun favoriete kunstwerken uit de collectie van Museum Arnhem. Omroep Gelderland heeft deze bezoekers in beeld gebracht in een serie. Bekijk de video van Jan en zijn 'Zelfportret met Baret' (1933) van Dick Ket.

Dick Ket woonde een groot deel van zijn leven in Bennekom. Na zijn vroege dood op 37-jarige leeftijd ontving het toenmalige Gemeentemuseum Arnhem van de ouders van de kunstenaar een grote hoeveelheid schilderijen, tekeningen en grafiek. Museum Arnhem heeft hierdoor de grootste collectie werken van hem, inclusief zijn schilderspalet en het houten paardje (‘ketje’) dat linksboven op dit schilderij is te zien. Bij het schilderij hoort een portret dat Ket maakte van zijn vriendin Nel Schilt.

Ket schilderde ook graag stillevens. Hij hield van de voorwerpen om hem heen en rangschikte ze net zo lang totdat hij vond dat alles goed stond om het te gaan schilderen. Hij had een voorkeur voor geometrische composities. Dat kun je op dit portret goed zien als je alle horizontale, verticale en diagonale lijnen doortrekt. Dan lijkt het wel een abstract schilderij.

Museum Arnhem heeft meer dan 400 schilderijen, tekeningen en grafiek van Dick Ket in de collectie. Hieronder bevinden zich ongeveer 40 geschilderde en getekende zelfportretten.

Video credits

  • Met speciale dank aan: Barbara de Baare, Omroep Gelderland
  • Bezoekers van Museum Arnhem: Jan, Hanny, Maria, Co, Astrid, Magda, Tobias, Liesbeth, Ellen, Laurens
Meer info

1 series

  • DE PUBLIEKS-LIEVELING VAN...

    Twee jaar geleden heeft Museum Arnhem de zoektocht naar échte publiekslievelingen gestart. Bezoekers hebben hun stem uitgebracht op hun favoriete kunstwerken uit de collectie van Museum Arnhem. Omroep Gelderland heeft deze bezoekers in beeld gebracht in een serie.